Přihlásit

Puškař umí vyrobit tureckou šavli i kulomet (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

VYSOKÁ NAD LABEM
Soustruhy, frézy, vrtačky, pilníky a další nářadí. Pracoviště Miloše Skrbka z Vysoké nad Labem se na první pohled ničím neliší od klasické zámečnické dílny - nebýt pušek a pistolí zavěšených na zdi a uložených v regálech. Jeho řemeslem je puškařina. Vyrobit dokáže prakticky všechno, co střílí. A to z jakékoli doby.
Na ponku právě má rozpracovanou kolečkovou arkebuzu, kterou vojáci měli v 17. století. Vedle je opřený těžký kulomet, na zdi visí terčovnice z poloviny 18. století. Přestože jeho velkou zálibou jsou předovky, vyrábí a opravuje všechny zbraně, včetně tureckých šavlí a balkánských dýk. A to pro sběratele, kluby vojenské historie, muzea i filmaře, jeho zbraně si zahrály například v historickém snímku Čachtická paní. Prvními flintami, které vyrobil, byly jehlovky z prusko-rakouské války 1866.
"Teď mám období zbraní z třicetileté války. Měl jsem období sedmileté války, hodně jsem dělal pušky s křesadlovým zámkem. Abych se uživil, musím dělat všechno. Baví mě zbraně, které dělám poprvé," říká rázovitý řemeslník, zatímco na ukázku vytahuje z pouzdra dvouhlavňovou pistoli kombinovanou s nožem. V 19. století ji měli ve výbavě francouzští námořníci.
Nevelkou dílnu, v níž většinu místa zabírají frézy a soustruhy, má hned u rodinného domu, kde žije. I proto je v práci skoro pořád, v dílně tráví i 14 hodin denně. Pracuje na několika zbraních současně. Výroba každého kusu zabere řadu týdnů, někdy i měsíců. Vždy dělá jeden kus navíc do depozitu. "Někdy přijde zákazník, má peníze, ale neví, co by chtěl. Může si tak vybrat z modelů, které mám," poznamenává Miloš Skrbek.
Všechny repliky jsou funkční, po dokončení je kontrolují experti Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva a výrobce každou zbraň testuje na střelnici. Kromě toho vyrábí i zbraně zvané expanzní, například samopaly, na střelbu slepými náboji. Jeho profese kombinuje zámečničinu a uměleckou truhlařinu. Všechny komponenty, včetně dřevěných součástí, si Miloš Skrbek vyrábí sám. Dřevěné pažby vykládá kovem, hovězí kostí, rohovinou, ale také třeba perletí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.