Přihlásit

Zoocentrum v Srdově vstává z popela (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Oblíbená obora v Srdově prožila ohnivé peklo. Otevře v březnu.

Nevesele trávil Vánoce Michal Fišer, který v Srdově u Úštěku provozuje oblíbené zoocentrum. Na Štědrý den tomu byly přesně dva měsíce, co jeho dům kdosi zapálil. Plameny sežehly nejen obytnou část, ale i jeho preparátorskou dílnu a altán se skladem potravin pro zvířata.
"Byl to otřesný zážitek, který bych nikomu nepřál. Pomalu se z něj vzpamatovávám nejen já, ale i celé zoocentrum, které chci na jaře otevřít a v následujících měsících se mu budu snažit vrátit původní podobu," říká Michal Fišer.

Jak daleko je vyšetřování říjnového požáru?
Hasiči předali všechny dokumenty policii, která bude vyšetřovat úmyslné založení požáru. Technická závada totiž byla vyloučena. Když jsem se v jednu ráno vzbudil, polovina altánu hořela vysokým plamenem, hořel i roh domu vzdáleného tři metry. Mezi altánem a domem ale plameny nebyly, klidně bych tudy prošel. Domnívám se proto, že byl požár založen na dvou místech.

* Co všechno vám shořelo?
Shořela střecha na celé obytné části, oheň pak nejvíce zasáhl preparátorskou dílnu, výstavní místnost a pokoje mého 11letého syna a maminky, kde hořel strop. Ale hlavně jsme tu v onu noc všichni tři spali. S invalidní maminkou jsem proběhl plameny, ožehly mi vlasy. Oheň a voda pak zničily asi stovku preparátů v muzeu. Zvířat se to nedotklo, shořel jen altán, kde byly dvě tuny uskladněných kaštanů, zrní a pečivo.

* V jaké výši jsou škody?
Požárem vznikla škoda 1,5 milionu korun, ale dokud mě policie nevyloučí ze seznamu podezřelých, tak mi pojišťovna nezaplatí nic. Dům a zoocentrum jsem15 let budoval bez úvěru, teď už to bez něj nešlo. Musel jsem se zadlužit, abychom měli střechu nad hlavou.

* Máte vůbec čas a náladu na preparátorskou činnost, která vás živí?
Moje myšlenky jsou teď úplně jinde, ale už jsem se do preparování zvířat zase pustil. Musel jsem. Je to ovšem činnost, která nelze dělat z donucení. Když budete otráveně preparovat antilopu, tak jí nevdechnete tu přidanou hodnotu, že se na vás pak podívá. Člověk na tuto práci potřebuje klid v hlavě a to teď nemám. Pořád odbíhám, jsou tu řemeslníci, stále něco zařizuji.

* Podezíráte s odstupem času někoho ze založení požáru?
Nějaké podezření mám, ale jsou to jen domněnky. Je ale pravda, že s jedním sousedem nemám zrovna vřelé vztahy. Posledních pět let stále řeším udání, musím jezdit něco dokládat a vysvětlovat na veterině, hygieně, stavebním úřadě a na Správě CHKO. Nebýt syna, kterému se v Srdově strašně líbí, tak už bych se asi odstěhoval. Ale nechal bych tu kus srdce. Koupili jsme ruinu, všechno jsme vybudovali vlastníma rukama, lidé si k nám zvykli chodit. Byla by škoda odejít.

* Teď už dům zase získává svou podobu. Kdy budou všechny práce dokončené?
Právě finišujeme se zastřešením bývalé dílny, ze které bude zimní zahrada. Dílnu budu mít jinde. Zaklápíme také schodiště, zbývá dodělat dětský a matčin pokoj. Zoocentrum je zatím zavřené, probíhá tu stavba a na provázení lidí bohužel nemám čas. Ale když se někdo přijde podívat na zvířata, pustíme ho. Naplno otevřeme 15. března.

* Kdy jste zoocentrum v Srdově zakládal?
Před lety se k nám dostal zbídačený muflon a srnec, vykrmili jsme je a protože krásně spásali pozemek, tak jsme přikoupili ještě jeleny a kozy bezoárové, což je předek kozy domácí. Pro veřejnost jsme otevřeli před pěti lety, dnes u nás mohou lidé vidět 12 kusů spárkaté zvěře.

* Budete rozšiřovat chov i letos?
Letos takové plány nemám. Všechny síly směruji k tomu, aby tu v létě nebyla po požáru ani památka. Aby tu zase byly záhony květin, které lidé obdivovali. Byl tu krásný areál a chci ho tu mít zpět.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.