Přihlásit

Myslivci si rozhodují sami, jak často vyrazí doplnit potravu do krmelců (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zasněžená krajina dává nimrodům rozhled i v noci, sedět v mrazu na posedu nelze dlouho

Prachaticko
Sníh a mráz by zvěř v lese neměly nijak zaskočit. Podle jednatele prachatické myslivecké jednoty Jan Kandla mrazy zvěř rozhodně nezaskočí. "Navíc naši myslivci pravidelně přikrmují," uvedl. Do chvíle, než napadl sníh, nebylo nutné přikrmovat příliš často, zvířata měla dostatek přirozené potravy. Zvěř v lesích je odolná a před mrazem se sama ochrání tím, že si najde zákoutí pod stromem, kde mrazy přečká. "V mrazivém počasí se zvířata drží většinou poblíž krmelců, což je zase výhoda pro řidiče, neboť méně často dochází ke střetu zvěře s vozidly," zhodnotil.
Sůl musí být v krmelcích podle jeho slov celoročně, a tak myslivci doplňují hlavně jadrná krmiva, většinou oves. "Záleží na každém myslivci, jak často přikrmuje. Ale přibližně dvakrát v týdnu každý z myslivců do krmelce dodá potřebnou dávku potravy," popsal praxi.
Dvakrát do týdne zimních měsících a při sněhu vyráží přikrmovat také myslivec Zdeněk Kuneš. Mrazivé noci a hlavně rána podle něj myslivce mnohdy odradí od vysedávání na posedu. "Je nutné mít kvalitní oblečení, ve kterém člověk mráz na posedu přečká," řekl s tím, že nabídka pro myslivce je dobrá, a když myslivec chce, rozhodně si kvalitní věci, v nichž vydrží na posedu i v mrazu klidně celou noc, vybere. "Osobně při mrazu a sněhu na posed příliš nechodím. V zimě pouze přikrmuji a na lov si počkám na teplejší měsíce roku, přesněji na květen," zhodnotil. Připustil však, že zasněžená krajina může některé kolegy myslivce k odstřelu zvěře přitahovat, protože je i v noci dobře vidět.
Odstřel jelenů vyhláška povoluje jen do Silvestra, některé druhy až do 15. ledna. V tomto období tak mohou myslivci vyrazit jen na odlov prasete divokého, což je možné celoročně, nebo do konce března na kolouchy jelena evropského či jelena siky.
Ta pravá myslivecká sezona začíná lovem některých druhů vysoké zvěře 16. května, 1. srpna či 1. září.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.