Přihlásit

Srnčí na jarmark si musíme zaopatřit už v průběhu léta (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Libor Fojtík z Nedašovy Lhoty je nadšený myslivec. Svůj koníček a jak sám říká i obrovskou vášeň se přitom snaží kombinovat s prací tesaře.
Lidé z regionu ho mají možnost vidět každoročně na vyhlášeném valašsko- klobouckém jarmeku, kde vaří s dalšími myslivci dvě stě litrů zvěřinového, konkrétně srnčího guláše. Jejich stánek obejde málokdo.
"Na to, abychom připravili takové množství guláše, potřebujeme skolit minimálně šest kusů srnčí zvěře. Guláš děláme jen z tohoto masa, jelikož zvěřina je nejkvalitnější a nejlepší," vysvětluje Fojtík. I když mají svoji kuchařku, která jim guláš vaří, jejich práce skolením nekončí. Myslivci musejí maso nachystat, vykostit a nakrájet.
"Srnčí si musíme zaopatřit už v průběhu léta. Potom maso zachladíme, zamrazíme a následně zpracujeme. Prostory máme v našem mysliveckém sdružení," doplňuje Fojtík.
"Kromě masa většinou spotřebujeme čtyřicet kusů kilových chlebů a pět kilo cibule," vypočítává myslivec. "Myslím, že bychom prodali i víc, ale vzhledem k náročnosti přípravy to není v našich silách," přiznává. Když je ale dobrý kolektiv, tak je to všechno mnohem jednodušší, dodává.
Myslivci byli minulý rok na jarmeku popáté. Podle Fojtíka zatím nikdy žádný guláš nezbyl.
U myslivců v Nedašově Lhotě dělá Libor Fojtík hospodáře. Jak sám říká, práce není málo - musí evidovat ulovenou zvěř i plánovat lovy. Na starosti má i další "papírování" a v neposlední řadě velkou zodpovědnost.
Koníčku, jako je myslivost, je potřeba se věnovat v rámci sdružení každý den - postarat se o zvěř, myslivecká zařízení, přikrmování. "Nejvíce jsme vytížení na podzim, protože připravujeme lovecké akce - naháňky. Zvěř je na Valašsku docela přemnožená, hlavně vysoká zvěř," připomněl myslivec.
Myslivecké sdružení v Nedašově Lhotě má přibližně osmnáct členů, ale funguje prý tak polovina. "Stíhám to zároveň s prací, ale bohužel je to někdy na úkor práce a rodiny. Ale je to pro mne obrovská vášeň," nezastírá Libor Fojtík. Jako tesař pracuje se dřevem, což má podle něj k myslivosti hodně blízko.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.