Přihlásit

Drobné zvěře výrazně ubývá (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Většina myslivců na Vyškovsku s nostalgií vzpomíná na doby, kdy bylo drobné zvěře dostatek. Poslední roky však její počty klesají. Na vině je hned několik faktorů. Drobná zvěř se stává snadnou kořistí pro divočáky, kterých je naopak hodně. Podle šéfa Mysliveckého sdružení Litava-Bučovice Antonína Greňa často s kolegy nachází na polích odpadlou zvěř.
Můžou za to chemické postřiky. Na úbytku se podílí i vycházky lidí se psy do přírody. "Mám víc než třicetileté zkušenosti a tohle nepamatuji. Drobné zvěře ubývá, vidíme to kdykoliv jdeme na vycházku. Zajíce zahlédneme ojediněle. Loni to bylo špatné i s bažanty. Na dvou honech jsme jich střelili pouze deset. Všechny jsme dali do plesové tomboly. Navíc jsme kupovali i pět zajíců ze sousední honitby," oznámil Greňo. V posledních letech jde v regionu o běžný trend: spolky zvěř musí od kolegů na svůj ples kupovat.
Některé honitby zase pozorují velký úbytek srnčí zvěře. Přesto před třemi lety nebyla podle Greňa situace tak špatná. "Budeme muset radikálně snižovat odstřel srnčí zvěře, protože i ta jde výrazně dolů. Pár let zpět jsme s tím neměli v oblastech Bučovice, Letonice, Málkovice problém. Nyní je to však jinak," povzdechl si Greňo. Podobné to je i s kohouty.
Podle předsedy sdružení Pláňava Nesovice Luďka Machálka přijde doba, kdy se nebude drobná zvěř lovit vůbec. "Museli jsme dokonce zrušit některé hony. Stalo se nám i to, že přišlo pětadvacet střelců a úlovek byl šest kohoutů. Některá sdružení radši hony nedělají," popsal Machálek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.