Přihlásit

Řepka může způsobit zvěři i smrt (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

I přes pomoc myslivců si lesní zvěř shání potravu sama. Nejdostupnější je řepka olejka

Tachovsko
Vypadá to, že pravá zima již opravdu začala. S mrazem a přívaly sněhu ovšem začíná také péče o lesní zvěř, které myslivci každoročně pomáhají zimní období přežít.
Přikrmování zvěře není žádnou novinkou a tento rok není výjimkou. Nejčastěji se v krmelcích objeví ingredience jako oves, seno, jablka, nebo řepa cukrovka.
"Nejlepší krmivo je oves. Je to lehká obilovina, dobře stravitelná, takže například oproti senu nedělá zvířatům při trávení sebemenší problémy," vysvětlil člen mysliveckého spolku sídlícího v Dlouhém Újezdu Jan Švábek. I přes snažení myslivců ale tato potrava někdy nestačí a zvířata si vyhledávají vlastní zdroje.
V dnešních dnech je nejpřístupnější řepka olejka, vyskytující se na polích. Konzumace této rostliny ovšem přinese ve většině případů smrt. "Srny mají po řepce takové malátné stavy, velké zažívací problémy. Naprosto je to odrovná," dále řekl Deníku Švábek. Jedním ze syndromů je také částečná slepota.
Tento fakt je jedním z nejrozšířenějších, ale jak vysvětlil myslivec, nejedná se přímo o slepotu. "Je to také část toho stavu, který po konzumaci řepky zvířata mají. Úplně ale neoslepnou," řekl.
Případ, kdy se srnky touto rostlinou otráví, není nijak ojedinělý.
"Potkáváme mnoho srnek v tomto stavu. Bohužel se ve většině případů nedá nic dělat. Zvíře je doopravdy otráveno a pravděpodobně pojde," řekl Švábek a navázal: "Řepka olejka zvířatům chutná, je sladká. Následky jsou ale katastrofální." Důležité je také neplést si řepku olejku s obyčejnou krmnou řepou. "Řepa je naprosto v pořádku. Je také sladká, ale zvířatům nijak neuškodí. Sami jí dáváme do krmelců," na závěr vysvětlil myslivec Švábek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.