Přihlásit

Pravěký život v obrazech (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství na loveckém zámku Ohrada pořádá výstavu Pravěký život v obrazech. Expozici mohou návštěvníci vůbec poprvé shlédnout ve čtyřech nově opravených výstavních sálech severovýchodního křídla loveckého zámku, které prošlo kompletní rekonstrukcí. Rozsáhlý soubor olejomaleb a grafik malířů Jiřího Teichmanna, Pavla Dvorského, Petra Modlitby a Jiřího Svobody ze spolku PAS (Paleoart - Art and Science) doplněný obrazy mistra oboru Zdeňka Buriana a dále díly významných malířů nejen pravěké fauny Vratislava Mazáka a Jiřího Židlického, umožňuje návštěvníkům nahlédnout do zaniklého světa pozoruhodných zvířat a rostlin v celé jeho neuvěřitelné pestrosti, od prvohorní ichthyostegy, jednoho z prvních obratlovců, který vystoupil na souš, až po obry doby ledové mamuty a nosorožce srstnaté. Celkem 51 obrazů doplňuje kolekce zkamenělin a modelů vymřelých živočichů a rostlin. K vidění je kupříkladu model paroží megalocera, které si zahrálo ve filmu Karla Zemana Cesta do Pravěku, řada replik lebek předků člověka, modely lebek jeskynního medvěda a obřího nelétavého ptáka gastornise v životní velikosti či velký model pterosaura s téměř čtyřmetrovým rozpětím křídel. Modely doplňuje soubor paleolitických nástrojů ze slavného naleziště v jeskyni Pekárna či kosterní pozůstatky velkých savců (nosorožec srstnatý, hyena jeskynní, fosilní kůň) z Dobrkovické jeskyně u Českého Krumlova, jedné z nejvýznamnějších paleolitických lokalit v České republice.
Exponáty na výstavu zapůjčilo celkem deset institucí a soukromých osob. Výstava byla slavnostně zahájena 1. prosince 2015 za účasti generálního ředitele Národního zemědělského muzea Milana Půčka, starosty města Hluboká nad Vltavou Tomáše Jirsy a malířů Petra Modlitby a Jiřího Teichmanna. Navštívit ji lze do 31. ledna 2016.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.