Přihlásit

Zvířata vyhlížejí myslivce s krmením (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přikrmování zvěře v zimě je nutné, myslivci uvítají staré pečivo, kaštany nebo žaludy

Liščí kámen
Edině, fence německého křepeláka, se z auta vůbec nechtělo. Sice vyskočila, ale zase se hned vrátila. Déšť, chladno, zbytky sněhu smíchané s bahnem, prostě psa by ven nevyhnal.
"Musíme, byli jsme tam o víkendu, když bylo všude plno sněhu, teď už to budou mít zase vybrané," řekl myslivec Bohumír Freiberg, který se synem Miloslavem mířil s nákladem krmení ke krmelcům na Liščím kameni nedaleko Libouchce.
Už první nejvýše položený krmelec mu dával za pravdu. Jesle i korýtko prázdné. Zatímco Miloš doplňoval seno, jeho otec naplnil korýtko tvrdým chlebem, zrním a oba přidali i kaštany a jablka.
"Je tady poměrně dost srnčí a jelení zvěře a tuhá zima by řadu kusů ohrozila na zdraví i životě. Pamatuji, že jsme tu na jaře našli několik uhynulých jelenů, jednoho velmi oslabeného jsme museli utratit a pitva prokázala těžký zápal plic," vysvětloval Bohumír Freiberg.
S krmením se do kopců vláčí několikrát za týden. "Něco, hlavně seno jsme navozili ještě na podzim, ostatní vždycky vezmeme s sebou, naštěstí se dá většinou dojet až téměř na místo," poznamenal Bohumír Freiberg. Jak dodal, zvěř už na myslivce a novou várku dobrot čeká. U jednoho krmelce našel i zálehy, kde zvěř přečkala noc.
"Tamhle jsou a tam také," ukázal syn Miloslav na stíny, které se mihly mezi stromy a pak zůstaly vyčkávavě stát. "Srnčí, až odejdeme, přijdou ke krmelci," poznamenal.
Malý krmelec na kraji lesa postavil Bohumír Freiberg na zkoušku. "Jestli si na něj zvyknou. A chodí sem, našel jsem tu i srnčí parůžek. A zvykli si sem chodit i lidé z vesnice, nosí chleba, teď tu jsou i zbytky brambor a nějaká zelenina," zaznamenal myslivec. Krmení shání, kde se dá. "Seno dělám sám. Pečivo mi dodává rodina a sousedé. Uvítali bychom víc kaštanů a žaludů. Trháme podél cest i větvičky s jeřabinami. Ty zvěři hodně chutnají, ale to je jen na doplnění, máme jich málo," řekl Bohumír Freiberg.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.