Přihlásit

Vysočinu čeká o víkendu sčítání a přeléčení zvěře (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V honitbách, které jsou v kraji Vysočina, proběhne o víkendu pravidelné každoroční sčítání zvěře.
Krajský úřad Kraje Vysočina, odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství stanovil termíny sčítání zvěře, které jsou pro uživatele honiteb závazné. První termín sčítání je stanoven na sobotu 6. února 2016, druhý na sobotu 5. března 2016. Sčítání je každoroční povinností uživatele honitby stanovenou zákonem o myslivosti a zároveň jedním ze základních podkladů pro vypracování plánu mysliveckého hospodaření v honitbě. Prakticky se sčítá pomocí přímého pozorování v kombinaci se zaznamenaným počtem stop a dalších pobytových znaků zvěře. Početní stavy některé zvěře stoupají, jiné klesají. Mnohdy je mezi nimi závislost.
Ze sčítání vyplývá, že v honitbách není sčítána pouze zvěř, která se loví, ale v evidenci jsou zachyceny i druhy, které by bez péče myslivců jen těžko přežívaly.
Neznamená to však, že by myslivci pouze podle v tento den zaznamenaných stavů zvěře usoudili, kolik se jich celkem v jejich revíru nachází.

Stále pod dohledem
Myslivci monitorují početní stavy zvěře v průběhu celého roku. Sčítání má právo se zúčastnit držitel honitby, ve které se sčítání provádí a držitelé sousedních honiteb a vyjádřit se orgánu státní správy myslivosti obecního úřadu obce s rozšířenou působností k jeho výsledkům. Výsledek sčítání se musí do 5 dnů písemně oznámit příslušnému orgánu státní správy myslivosti. Pokud některý držitel honitby nebude souhlasit s výsledkem provedeného sčítání a oznámí to písemně orgánu státní správy myslivosti, pak tento orgán nařídí nové konečné sčítání.
V honitbách okresu Žďár nad Sázavou proběhne přeléčení spárkaté zvěře. Myslivci se snaží předcházet značnému množství úhynu zvěře, zejména srnčí zvěře na invaze onemocnění plicní a střevní červivosti a kokcídií. Myslivci se snaží omezit tyto ztráty tím, že využívají toho, že zvěř je přikrmována a do předkládaného krmiva přidávají léčivo proti parazitárním onemocněním.
Maximálního účinku v léčbě je dosaženo pokud je medikované krmivo předkládáno na co největší ploše území. Nevýhodou přeléčení je, že zvěřina ze zvěře, která přijala krmivo s léčivem je po dobu ochranné lhůty, tj. 28 dnů nepoživatelná. Z těchto důvodů může být přeléčení prováděno až po skončení lovecké sezony většiny zvěře, tedy po 31. prosinci. Letos byl stanoven termín přeléčení spárkaté zvěře na 6. až 7. února. Okresní myslivecký spolek zajistil pro jednotlivé honitby kvalitní granulované krmivo s léčivem. Je nutno podotknout, že náklady na nákup léčiva hradí myslivci z vlastní kapsy, přestože živá zvěř nepatří myslivcům, ale je národním bohatstvím státu.
Autor: Stanislav Císař, předseda kulturně­ propagační komise a člen Okresní myslivecké rady OMS Žďár nad Sázavou

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.