Přihlásit

Bažant nebo zajíc? Už téměř vymizeli (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za úbytek můžou zemědělci i predátoři

Klatovsko
Zajíce? Toho jsem naposledy ulovil před více než dvaceti lety, vzpomíná místopředseda mysliveckého sdružení Diana Dešenice Libor Fiala. Není sám, v současnosti se zajíci na Klatovsku téměř nevyskytují, podobné je to i u další drobné zvěře, například u bažantů. Přitom ještě před pětadvaceti lety nebyl problém na zajíce nebo bažanta narazit i v těsné blízkosti Klatov.
Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku Klatovy Pavla Martina byly nejvyšší stavy drobné zvěře v první polovině sedmdesátých let minulého století. Pokles začal kolem roku 1976 a už se nezastavil. "Na Klatovsku se zajíci prakticky neloví od poloviny devadesátých let. Pokud se loví bažanti, pak pouze vypuštění z umělých chovů," řekl Deníku Martin.
Na úbytku drobné zvěře se podle myslivců zásadně podílí způsob hospodaření v zemědělství. "Mechanizace, chemizace a vznik velkých lánů. Chemické postřiky se používají třeba na ničení plevelů, ale drobná zvěř se tím plevelem živí. Živí se třeba i brouky, které postřiky také otráví. Před zemědělskými stroji se širokým záběrem a velkou pojezdovou rychlostí zase zvěř neuteče," popsal Martin možné hlavní příčiny úbytku drobné zvěře.
Důvodů, proč z přírody téměř zmizeli zajíci a bažanti, je ovšem podle něj celá řada. "Další příčinou je rozvoj motorismu, oproti sedmdesátým nebo osmdesátým letům provoz na silnicích podstatně narostl. Roli hraje i větší počet predátorů, kteří se dříve mohli lovit. Nyní je možné celoročně lovit pouze lišku, kuny mají omezenou dobu lovu stejně jako třeba vrány nebo straky. Ostatní dravci jsou hájeni, hájeny jsou i sovy. A podle mě má na stavy drobné zvěře významný vliv i přemnožená černá zvěř. Velké lány s technickými plodinami vyhovují divočákům, pro drobnou zvěř to příznivé není. A prase je všežravec, zničí snůšku vajec, sežere i mláďata," dodal Martin. S tím souhlasil i Fiala. "Bažanti dnes nejsou vůbec, zajíc se vyskytne občas a obecně se uvádí, že hlavní příčinou úbytku je černá zvěř," řekl Deníku Fiala.
V České republice se ve větším množství zajíci a bažanti vyskytují například na Moravě. "Ale i tam je drobné zvěře podstatně méně, než bývalo před čtyřiceti lety. Na Moravě se někde zajíci dokonce ještě loví, ale tam byly podmínky i dříve podstatně příznivější než na Klatovsku," konstatoval Martin.
Právě na Moravu jezdí kvůli zajícům i dešeničtí myslivci. "Na Moravě spolupracujeme s několika mysliveckými sdruženími. Oni k nám jezdí na prasata a my k nim na zajíce i na bažanty, tam je mají ještě volně v přírodě," uvedl Fiala.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.