Přihlásit

Divocí vlci křižují Šumavu (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šelmy, které lidé v minulosti vyhubili, se vrací. Je to dobrá zpráva o vývoji stavu přírody

ŠUMAVA
Území Národního parku Šumava se zřejmě stává další oblastí, kde by se v Česku ve volné přírodě mohli po desetiletích znovu usadit vlci. Jejich návrat bývá považován za důkaz lepšícího se stavu přírody. Správci parku ve fotopastech za loňský rok našli snímky dokládající více než pět případů sledování vlka. Za dobu, kdy zařízení používají, je to rekord. Vlka zaznamenaly přístroje od Železnorudska, přes centrální část Šumavy a okolí Lipna až po Novohradské hory.
V Česku žijí vlci v Beskydech, loni se usadili na Kokořínsku a v Jeseníkách. Správci šumavského parku zatím nechtějí mluvit přímo o smečce vlků. "Nicméně, zdá se, že jejich přítomnost je stále častější," vysvětluje zoolog správy parku Luděk Bufka. Tvrdí, že dosud lze jen s jistotou tvrdit, že se na Šumavě pohybuje několik vlků. "Zatím nelze hovořit o stabilní populaci, rozmnožování nebylo potvrzeno," dodává Bufka.

Bezzásahová území jsou pro vlka příhodná
Zoolog zdůrazňuje, že vlk se umí do značné míry přizpůsobit i osídlené krajině. "Není vázán na divoké území. Přesto se nám ale poslední dobou ukazuje, že se bezzásahová prostředí stávají jádrovými územími vlků. Šumava tak v budoucnu může v jejich výskytu hrát zásadní roli," říká Bufka.
Ředitel správy parku Pavel Hubený vidí v návratu divokých zvířat doklad, že vývoj na Šumavě jde správným směrem a že ochrana přírody má smysl. "Této šelmy se nemusíme bát. Vlk je natolik chytrý, aby se člověku vyhnul," uvedl Pavel Hubený. Ředitel sdělil, že se na Šumavě vlci pohybovali už od osmdesátých let a nikomu neublížili. "Jsem přesvědčený, že se v nejbližších letech vlčí smečka na Šumavě usídlí. Záleží jen na nás, jestli jim prostor pro život dáme a nebudeme je likvidovat jako v minulosti," konstatoval Hubený.
Starosta Prášil Libor Pospíšil uvedl, že pokud se vlčí smečka na Šumavě usadí, bude to pozitivní zpráva. "Mimo jiného by vlci mohli pomoci přirozeně snižovat počty zvířat v lese, což by pro národní pak bylo dobré," sdělil Pospíšil.
Zástupci Hnutí Duha zaměřeného na ochranu přírody tvrdí, že už delší čas čekají, kdy se na Šumavě objeví smečka vlků schopná rozmnožování. "Šumava má pro vlky příznivé podmínky. Jakmile se tam usadí smečka, bude to úžasné, protože Šumava vlky potřebuje," říká Jaromír Bláha. I on upozorňuje na potřebu regulovat stav jelení zvěře.
Odborníci se domnívají, že na Šumavě se pravděpodobně jedná o vlky původem z Pobaltí a východní Evropy, odkud se rozšířili do Polska, Německa, a odtud dál migrují na jih a západ.

Strach ze šelmy je zbytečný
Lidé se vlků nemusí obávat. Je to velmi plachý tvor, který se kontaktu s lidmi straní. Navíc, Šumava těmto šelmám nabízí dostatek potravy, a tak by podle správců parku nemělo docházet k nějakému častému napadání hospodářských zvířat. Na Šumavě byli poslední vlci oficiálně uloveni mezi lety 1891 až 1894. Nyní patří vlk mezi chráněné živočichy a jeho lov je trestný.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.