Přihlásit

Útoky velkých šelem na lidi - za polovinu z nich si mohou lidé sami (ekolist.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tam, kde se vyskytnou velké šelmy, jde lidem o život, protože divoká a nebezpečná zvířata se prostě řídí svými dravýmipudy. Skutečně? Toto tvrzení se pokusil rozebrat zoolog Vincenzo Penteriani, když podrobil analýze více než 700 zdokumentovaných útoků velkých predátorů na člověka. Zjistil, že v polovině případů si vlastně lidé útok vykoledovali sami.

Penteriani, člen španělské Národní vědecké rady (CSIC) a zaměstnanec Biologické stanice Doñana, byl v průběhu své praxe mnohokráte konfrontován s názorem, že přítomnost velkých šelem v krajině přináší lidem značná rizika. Prozkoumal proto více než sedm stovek případů, kdy během posledních šedesáti let divoká šelma napadla člověka. Probral se archivy ve Spojených státech amerických, Kanadě, Švédsku, Finsku, Rusku a Španělsku a sesbíral ucelená data o zaznamenaných útocích vedených medvědem (ledním, hnědým, baribalem), pumou, vlkem a kojotem.

V průběhu rozborů pak zjistil, že řada popsaných útoků v sobě nese opakující se vzorec "nepříliš rozumného chování" napadeného člověka. "Jít si zaběhat do lesa za tmy, nechat děti bez dozoru v rezervacích s výskytem velkých šelem, přibližovat se k samici s mláďaty, venčit v přírodě psa bez vodítka, to jsou hlavní příčiny útoků," říká Penteriani. Rizikové lidské počínání si vysvětluje ztrátou kontaktu člověka s divočinou. "Lidé už za desetiletí, kdy žijí v bezpečí města, ztratili základní pojem o tom, co dělat při setkání s velkou šelmou a jak adekvátně reagovat," říká Penteriani.

Penteriani dává jako příklad španělské zkušenosti. Za čtyřicet let zde bylo v Kantaberských horách zaznamenáno celkem 38 útoků medvědů hnědých na lidi. "Ani jeden z nich ale nenese stopy lidmi nevyprovokované agrese ze strany medvědů." Ve všech těchto případech byly zaznamenány jen atributy obranného chování, například samice bránící mladé nebo pokus lidí přiblížit se k již dříve zraněnému zvířeti.

Řešením podle něj rozhodně není omezit lidem přístup rezervací, kde se šelmy vyskytují. "Naopak, k tomu, aby počet útoků klesal, je zapotřebí lidi motivovat, aby se s šelmami znovu naučili koexistovat. Jen tak se lidé znovu naučí, že vyrazit do divočiny není to samé, jak zajít do obchodního centra."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.