Přihlásit

Myslivci sčítají zvěř beze stop (Vysočina)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďársko
Druhé sčítání zvěře čeká začátkem března myslivce na Žďársku. Cílem je zmapovat počet zvěře v honitbách po zimě. Vzhledem k tomu, že chybí souvislá sněhová pokrývka a myslivci se nejčastěji řídí podle stop ve sněhu, sčítání není jednoduché.
"Myslivci se musí orientovat podle toho, jak zvěř chodí ke krmelcům. Protože už od října přikrmují a chodí ke krmelcům, počty zvěře dost přesně odhadnou. Jinak se ale musí spolehnout na sledování pobytových stop zvěře - trusu, otisků stop v blátě anebo vizuální pozorování na pastvě," informoval jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou Oldřich Sedlář.
"Vzhledem k tomu, že zima je opakovaně mírná, převážně bez sněhu, je nutné při sčítání zvěře používat metody přímého pozorování, kdy uživatelé honiteb zjišťují aktuální počty srnčí zvěře, prasete divokého, zajíce polního nebo například jelení nebo mufloní zvěře," potvrdil radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád.
Výsledky sčítání slouží uživatelům honiteb jako podklad při tvorbě plánu mysliveckého hospodaření a údaje jsou rovněž podkladem pro zpracování statistických výkazů o počtech jednotlivých druhů zvěře v rámci kraje a následně pro území České republiky.
Zatímco zajíců či srnčí zvěře průběžně ubývá, problémy působí divoká prasata, která se v aktuálních klimatických podmínkách velice rychle množí. "S tím je spojené i její zvýšené redukování. Odstřel černé zvěře se loni meziročně zvýšil o 250 kusů, tedy z 1650 na 1900," přiblížil Oldřich Sedlář.
Zvěř sice aktuálně nemrzne, ale myslivci se obávají, že by se mezi ní mohly rozšířit choroby. "Nemocný kus běžnou zimu nepřežije, zatímco mírnou může a nemoc pak šíří dál," dodal Sedlář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.