Přihlásit

Myslivec se nakazil tularémií od zajíce (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nejvíce nakažených zajíců se pohybuje na Lovosicku

Litoměřicko
Až v ohrožení života byl v minulých dnech myslivec z Litoměřicka. Nakazil se totiž tularémií, nemocí, kterou přenášejí zajíci a před kterou právě myslivci varují veřejnost.
"Musel na několik dní do nemocnice. Natékaly mu uzliny a cévy, mohl se i udusit. Tato nemoc může být pro člověka smrtelná. Kolega se nakazil při stahování zajíce, když nepoužil rukavice. Po tepelné úpravě z masa nákaza už nehrozí," uvedl Adolf Rolínek z Českomoravské myslivecké jednoty na Litoměřicku. Nejvíce nakažených zajíců se podle něj pohybuje na Lovosicku. "Když lidé najdou mrtvého zajíce, neměli by na něj sahat, už tím se nemoc může přenést. To samé samozřejmě platí, pokud ho srazí autem. Vždy je potřeba použít rukavice a především přivolat myslivce," radí Rolínek.
Tularémii přenášejí zajíci, ale i krysy nebo myši. Na jejím šíření se také podepisuje přenos prostřednictvím klíšťat. Nemoc je silně infekční, proto je řazena mezi možné biologické zbraně.
U člověka způsobuje otoky lymfatických cév a uzlin, projevuje se horečkou a malátností. Při neléčení hrozí smrt. U zajíců se projevuje ztrátou plachosti a ostražitosti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.