Přihlásit

Vydra pozřela návnadu otrávenou karbofuranem. Uhynula v křečích (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pavlov, Měřín
S nepochopitelným lidským jednáním se opětovně setkali ochránci přírody ze Stanice Pavlov u Ledče nad Sázavou. V průběhu minulého týdne byli povoláni byli do lokality Měřína na Žďársku k případu otrávené vydry, u jejíhož těla našli i ještě žijící káně.
"Výsledky pitvy a toxikologie potvrdily naše podezření, že vydra byla otrávená karbofuranem. Jedná se o nervový jed, po jehož pozření zvíře umírá v křečích udušením. Naštěstí se nám alespoň dravce podařilo zachránit," uvedl vedoucí stanice Zbyšek Karafiát. Ten dodal, že toxický přípravek Furadan býval používán jako insekticid.
"Ač je tento, ale i další přípravky obsahující látku karbofuran, zakázán, existují mezi lidmi jeho zásoby, a proto je pravděpodobné, že zvířata budou umírat dál. Jedinou možností, jak tomu zabránit, je traviče a případné vlastníky jedovaté látky zastavit. Nahlásit je lze na policii, třeba i anonymně," podotkla Zdeňka Nemeškalová z Českého svazu ochránců přírody. Ta vyzvala veřejnost, aby v případě nalezení uhynulého zvířete v přírodě, například vydry, lišky, dravců, krkavců a dalších větších zvířat, okamžitě kontaktovali policii, popřípadě nejbližší záchrannou stanici.
V průběhu loňského roku evidovaly záchranné stanice v ČR kolem padesáti případů otrav zvířat člověkem. "Kromě volně žijících zvířat ale doplácí na toto nezodpovědné jednání také psi a kočky. Je jen otázkou času, kdy na tento zlozvyk doplatí i nějaký člověk. Pachatelé však stále unikají," konstatovala Nemeškalová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.