Přihlásit

Honební společenstvo trápí pokles počtu zajíců na Přerovsku (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stará Ves
Podněty, statistiky, ale také problémy řešili na únorové valné hromadě členové Honebního společenstva Stará Ves - Přestavlky - Dobrčice. Kromě poklesu počtu zajíců probírali také ztráty zvěře na silnicích nebo chystanou komplexní pozemkovou úpravu v katastru Přestavlky.
V průběhu honů a vycházek myslivců do revíru bylo za poslední rok odloveno 130 zajíců, 46 kusů srnčího, tři divočáci a čtrnáct daňků. "Odlovené počty srnčího a zajíců odpovídají stanoveným normám. Ty určují, kolik kusů kterých zvířat se má na území pohybovat, aby nedocházelo ke škodám nebo nebyla ohrožena přirozená reprodukce," uvedla Jaroslava Odstrčilová ze Staré Vsi.
Velké ztráty byly podle jejích slov způsobeny dopravními prostředky na silnicích. "Myslivci také s politováním konstatovali, že se z revíru ztratily koroptve, kterých bývalo kolem třiceti," doplnila. Dalším tématem valné hromady byl velký pokles počtu zajíců. "Odhaduje se, že na Přerovsku to je jedna čtvrtina. Je to způsobeno pěstováním monokultur řepky ozimé v našem katastru, kterému pomáhá státní zemědělská dotační politika. Situace naštěstí není tak kritická jako v jiných oblastech České republiky," zmínila.

Problémem jsou pro myslivce také výletníci, ať už na motorkách, koních, kolech či pěší, se psy v lese i na poli v době kladení mláďat a době krmení zvěře. Noční práce zemědělských strojů na polích ruší zvěř a likvidují přirozené klidné prostředí. "Velká technika ubírá travnaté okraje cest, kam se mohli zajíci ukrýt. Zcela jistě se na stavu živých tvorů podepisuje chemizace zemědělské výroby. Ani pachové ohradníky nezabránily přebíhání zajíců, srnců a divočáků za kvalitním krmivem," přiblížila dále Jarmila Odstrčilová.

V katastru Staré Vsi byla dokončena komplexní pozemková úprava, nyní se započalo v katastru Přestavlk. Součástí úprav jsou také navržená opatření k vytvoření lepších podmínek pro život zvířat - osázení stromy a keři - remízky, vodní plocha.
Honební společenstvo Stará Ves - Přestavlky - Dobrčice sdružuje majitele honebních pozemků, polí, luk i lesa na katastru uvedených tří obcí. Honitba má celkem 1372 hektarů, z toho je 1127 hektarů polí, 245 hektarů lesa a 0,6 hektaru vodních ploch, které si pronajímá Myslivecký spolek Stará Ves.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.