Přihlásit

Pytlák odmítá, že by lovil zvěř (zatecky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lounsko
Krajský soud ale potvrdil verdikt prvoinstančního soudu v Lounech.

Jenom výjimečně se podaří prokázat pytlákům, že loví zvěř, ačkoliv si na to stěžují myslivci prakticky neustále. V případě Jaromíra Novotného (1978) žijícího ve Žluticích v okresu Karlovy Vary, ale lounský okresní soud vynesl rozsudek za pytláctví a nedovolené ozbrojování.
Novotného odsoudil k jednomu roku vězení s podmínkou na dva roky. Kromě toho podle rozsudku propadly do majetku státu zajištěné náboje a jedna svítilna použitá při lovu. Proti rozsudku se odvolal.

Válečná puška
Příběh začíná v létě 2014, kdy známý Novotného našel v obci Ratiboři na Karlovarsku v opuštěné budově kravína kulovnici Mauser, model 98 s puškohledem. Byla již napadena korozí a s poškozenou pažbou. Pokusil se zbraň uvést do provozuschopného stavu, což se mu nakonec podařilo. Jedná se o opakovací německou pušku používanou ve druhé světové válce.
V polovině prosince si odsouzený muž s majitelem nalezené pušky vyjel autem navečer do přírody a na vzdálenost 60 m skolil divoké prase. Majiteli honitby tím způsobil škodu 17 400 Kč. Prase odvezli do Žlutic. Druhému muži potom Novotný dal z prasete kýtu.
Policejní kontrola u Vroutku
Když si 5. 1. 2015 opět vyjeli zastřílet, měl Novotný vystřelit kolem 22. hodiny. Potom byli kontrolováni policejní hlídkou mezi obcí Vroutek a lokalitou zvanou Kružín. Policisté zjistili, že mají u sebe kulovnici mauserovku s puškohledem značky Nikko Stirling a dva náboje byly uvnitř opakovací kulovnice. Kulovnice byla položená na zadních sedadlech v osobním voze.
Policisté z obvodního oddělení v Podbořanech nalezli ve voze Renault Scenic též náboje a kriminalista z Loun potom při domovní prohlídce v domě Novotného ve Žluticích nalezl další náboje. Novotný tudíž přechovával bez povolení větší množství střeliva. Kromě toho podle výpovědi svědka neoprávněně lovil zvěř.
Pytláctví ale Novotný popíral. Odmítal, že by střílel z kulovnice. Nic o ní nevěděl. Nějaké náboje co měl doma, to bylo z dědictví po dědovi. Podle obžaloby bylo u obžalovaného objeveno celkem 31 nábojů více ráží. Majitel pušky se přiznal, že nalezenou zbraň uvedl do střelbyschopného stavu. Také potvrdil střelbu Novotného a ulovení prasete.

Je vinen
Jeden nezúčastněný náhodný svědek uvedl, že auto, ve kterém seděl Novotný, a majitel pušky, nejezdilo jenom po silnici. Přitom z vozu svítili svítilnou v opačném směru, než jelo auto. Jako by něco v terénu hledali. Zvěř? Policisté na uvedeném místě našli stopy pneumatik shodné s pneumatikami vozidla, které předtím policisté zastavili.
V den, kdy nalezli policisté zbraň v autě, nebylo prokázáno, že stříleli na nějakou zvěř. Chyběl důkaz. Proto byl Novotný odsouzen jenom za ulovení menšího divokého prasete v rámci první střelby. Také nebylo prokázáno, že lovecké trofeje nalezené v jeho domě pocházely z trestné činnosti.
Odsouzený muž sice v minulosti již stál před soudem, ale zahlazen není jenom jeden trestní čin výtržnictví, za které dostal peněžitý trest.
Rozsudek lounského okresního soudu odvolací trestní senát ústeckého krajského soudu považuje za správný a dostatečný. Ponechal mu výši trestu nezměněnou."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.