Přihlásit

Střelnici Nesvačilští nechtějí (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nesvačily
Už třetí rok se táhne boj obyvatel Nesvačil a Zahořan u Bystřice, proti brokové střelnici stojící v lokalitě Hůrky, jen několik set metrů od jejich rodinných domů. Kvůli tomu už sepsali také petici, pod níž se podepsalo přes sto lidí. Vadí především častý, celodenní, zejména víkendový hluk.
"Střílelo se tam i na Vánoce 26. prosince," vzpomíná na svátky klidu a míru Josef Sládeček, jehož pozemek sousedí se střelnicí i s pozemkem, který má pronajatý Sportovní střelecký klub Nesvačily, jehož předsedou je Jan Hnátek.
Kromě hluku, kterého mají lidé z Nesvačil dost i kvůli tamnímu mezinárodnímu Letišti Benešov, se lidé, kteří se vydají na Hůrku na procházku či túru na kolech, obávají také o své zdraví a životy. Bojí se ale i toho, že se SSK bude ještě rozrůstat a zatíží život obyvatel obce ještě víc. Podle obchodního rejstříku, je totiž SSK Nesvačily založené za účelem sportovní střelby a pořádání závodů klubových, republikových a dokonce i mezinárodních. Strach lidí je však podle policistů, kteří situaci na místě prověřovali loni v dubnu, neopodstatněný. Právě proto Policie ČR ani nevydala okamžitý zákaz střílení.
"Bylo ale zjištěno, že na místě střelnice probíhají stavební práce a terénní úpravy v okolí střelnice bez příslušného stavebního povolení," píše z Ředitelství služby pro zbraně Policejního prezidia ČR jeho ředitel Zdeněk Bambas.
Odpovídá tím na dopis Josefa Sládečka, jehož pozemek zhusta zasypávají broky i kusy rozstřílených oranžových keramických "holubů" nebo plastových ucpávek loveckých patron. A právě proto muž nemůže svůj pozemek využívat tak, jak by chtěl.
"Proti vyjádření policistů z Benešova jsme se odvolali. Znalecký posudek se opírá o staré geometrické mapy a směr a úhel střeleb, v něm uvedený, neodpovídá skutečnosti. Střelby probíhají přes cizí pozemky, k čemuž provozovatel střelnice nemá souhlas," tvrdí za osadní výbor Nesvačily Martina Trochová s tím, že Policejní prezidium na odvolání odpovědělo, aby stěžovatelé počkali na ukončení správního řízení. To se dosud nestalo.
Chybu v podobě stavění bez povolení Jan Hnátek nepopírá. Nezastírá ani to, že nechal zavézt rokli, kterou obyvatelé z okolí zaváželi odpadem a vytvořili tam černou skládku, výkopy ze stavby přivaděče vody do Sedlčan. "Tohle místo letos také zalesníme," naznačil další plány Jan Hnátek, který se dokonce nepře ani o to, že starší geometrické mapy nemusejí být úplně přesné. "Není ale pravda, že nemáme povolení od majitelů sousedních pozemků," tvrdí muž. "Máme ho," řekl.
Kdysi malá, jen občas před zkouškami místními myslivci využívaná střelnice, se od doby, kdy zanikl místní myslivecký spolek a střelnici koupil v roce 2005 Jan Hnátek, značně změnila.
A protože podnikatel rozšiřoval zařízení bez povolení a navíc i v rozporu s územním plánem, zahájil s ním Městský úřad Bystřice správní řízení s požadavkem na odstranění nepovolené stavby. To se zatím nestalo. Jan Hnátek se proti rozhodnutí úřadu odvolal a současně na doporučení rady města požádal o změnu rozhodnutí v rámci změny ÚP.
Právě to následně spustilo vlnu protestů koncentrovaných do petice proti provozování a rozšiřování střelnice.
Na té se smí, podle povolení z roku 2004, střílet nejvýše osm hodin a maximálně 910 výstřelů. Podle zjištění Josefa Sládečka, se však na během jediného soutěžního dne ozve od šedesáti střelců až 4500 výstřelů a broky z nich pak své okolí zatíží téměř jedenácti kilogramy jedovatého olova.
I když stavění garáže a kanceláře načerno Jan Hnátek považuje za svou chybu, veškerá další nařčení odmítá.
"Střelnice je uznaná, máme balistickou studii od policie, hlukovou studii od hygieniků a z tohoto pohledu je vše v pořádku," uvedl Jan Hnátek s tím, žemáuž i povolení na vrtanou studnu.
Stavění je nyní z rozhodnutí úřadu pozastavené. Dnes celou kauzu projedná rada a odpoledne i zastupitelstvo Bystřice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.