Přihlásit

Krušné hory decimují jeleni (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvěř ničí stromy ve velkém, myslivcům se ale do odstřelu nechce

MOST
Jeleni v Krušných horách jsou třikrát až sedmkrát přemnožení oproti normálním stavům a ničí stromky v lesích. Tato zpráva z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti způsobila mezi myslivci poprask.
"Skutečné zjištěné stavy zvěře jsou 16 424 kusů, normovaný stav je přitom 3626 kusů," řekl ČTK František Havránek z výzkumného ústavu, který už také připravil plán odlovu. Během čtyř let by se měla většina jelenů odstřelit. V prvním roce polovina z přemnožených jelenů, v dalším třetina a zbytek v následujících dvou letech.
"Nám nikdo taková čísla neposkytl, ač po nich dlouho voláme," oponuje Bohumír Freiberg, myslivecký hospodář z revíru Liščí kámen na Ústecku, který je jedním z největších odborníků na jelení zvěř v kraji.
Problémy s přemnoženou jelení zvěří trvají více než 30 let. Problém je, že na jedné straně jsou lesníci, kteří chtějí mít zdravý les s co nejmenšími škodami, sází stromky a pečují o ně. Na straně druhé jsou myslivci, kteří naopak chtějí lesy plné zdravé zvěře. Spor se vede o to, kdo určí, kolik zvěře příroda zvládne. "Jeleni působí neúnosné ekonomické škody. Stromy okusují, loupou a ničí parohy. Rány ve stromech pak napadají hniloby, houby a škodlivé látky. Kvůli tomu stromy odumírají po 50 až 60 letech, přitom mohly vydržet do 100 i 120 let a přinést i ekonomický užitek z prodeje kvalitního dřeva," vysvětluje Havránek. To potvrzují i Lesy ČR, které do obnovy Krušných hor zničených v 70. letech imisemi investovaly miliony korun stejně jako stát. Jen Lesy ČR během pěti let v Krušných horách vysadily 6,5 milionu nových stromků. "Jeleni se opravdu přemnožili třikrát až sedmkrát proti únosným stavům. Škody jsou velké a stavy jelenů jsou jedním z limitujících faktorů při obnově krušnohorských lesů," sdělila mluvčí společnosti Lesy ČR Eva Jouklová.
Odborníci ovšem také přiznali, že lovit jelení zvěř, která migruje z revíru do revíru i za hranice, není jednoduché. "Myslivci pak říkají, že přemnožení není problém jejich revíru. Pravda také je, že v 70. letech byl v Krušných horách vysazován smrk pichlavý, to znamená, že lesy jsou nyní husté a nepřehledné," přiznává Havránek.
Do jím požadovaných tisícových odlovů jelenů se ovšem myslivcům nechce. O přemnožení zvěře lze podle nich hovořit pouze v případě, že působí enormní škody. "Tak obrovské, aby bylo jelení zvěř nutné zlikvidovat, rozhodně nejsou. Její stavy jsou vyšší, než by měly být, a my také provádíme její redukci. Myslivci s lesníky tvoří plány odlovu a ty se dodržují. Jelení je krásná, královská zvěř, která do Krušných hor vždy patřila a patří. Tlak na lov musí být v únosné rovině. Loni se odlovilo více než v roce 2014 a jsme pro, aby se pokračovalo i letos a o výši se jednalo," řekl Freiberg. Jak dodal, v oblasti od Děčínského Sněžníku po Most a Litvínov bylo v revírech loni uloveno 838 kusů jelení zvěře. Toto číslo ještě není konečné, laně a kolouši mohou být loveni do konce března.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.