Přihlásit

Myslivci mají půl milionu na nájem, spolek tak může fungovat dál (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Labuť
Myslivecké fanfáry zahájily výroční schůzi Mysliveckého spolku Lesy Nové Sedliště, která se konala minulou sobotu v klubovně SDH v Labuti. Předseda spolku Jiří Peterka ml. přivítal kromě dvanácti přítomných členů i hosty, kterými byla starostka obce Staré Sedliště Jitka Valíčková a dva bývalí členové spolku - František Ludvík a Karel Olbert.
Po schválení programu schůze následovala zpráva o činnosti, ve které hodnotil předseda spolku končící třetí rok nájemního období. Konstatoval, že se již po čtvrté podařilo shromáždit obrovskou sumu peněz k úhradě nájemného na další rok, které činí 542 258 korun, a tak spolek může i nadále existovat. K tomu bylo třeba do způsobu mysliveckého hospodaření zapracovat komerční způsoby provozování myslivosti.
Uplynulý rok představoval i další problémy spojené s přijetím nového občanského zákoníku. Bylo potřeba absolvovat proceduru zápisu spolku do rejstříku, provést změny ve stanovách spolku. Vše se podařilo úspěšně zvládnout a tak od 16. února se sdružení stalo spolkem a to nejen ze zákona ale i podle názvu. Spolek má v současné době celkem osmnáct členů, včetně tří členů zahraničních a průměrný věk je 50 let.
Problémem zůstává navyšování členské základy, neboť málokdo může uhradit vysoké vstupní náklady související s přejetím do spolku. Přestože v zákoně je myslivost deklarována jako spolková činnost směřující k udržení a rozvíjení mysliveckých tradic a zvyků jako součásti českého národního kulturního dědictví, je přístup státu a státních institucí ke spolkům spíše negativní, neboť o mysliveckém užívání státních pozemků rozhodují především peníze a na myslivecké spolky je nakládána stále větší zátěž.
Přes všechny potíže zhodnotil předseda spolku uplynulý myslivecký rok pozitivně. Především to byly dobré úlovky zvěře, uspokojivé výsledky hospodaření a aktivní přístup při budování mysliveckých zařízení. Svoji zprávu zakončil přáním, aby jim i nadále zůstal patron všech myslivců, sv. Hubert, nakloněn. Následovaly zprávy mysliveckého hospodáře, finančního hospodáře a zpráva revizora. Vdiskusi vystoupila mimo jiných i starostka Obce Staré Sedliště, která poděkovala členům za dosavadní práci, vysoko ocenila jejich činnost v nelehkých podmínkách a popřála jim do dalšího období hodně sil, mysliveckých úspěchů a hlavně hodně zdraví. Po ukončení oficiální části, přišla na řadu tradiční vynikající svíčková Mileny Peterkové a další dobroty z její výborné kuchyně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.