Přihlásit

Velikonoční zajíce nahradily v elektrárnách na severu Čech snůškou vajec sokolí samice (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ornitolog Beran: "Dnes jsem pozoroval v Ledvicích už celý pár. Páření přišlo tak nečekaně, že jsem to ani nestihl doostřit ..."

Severní Čechy
Velice slibně vypadá letošní zahnízdění sokola stěhovavého v elektrárenských a teplárenských lokalitách Skupiny ČEZ na severu Čech. Ornitolog Václav Beran již prakticky všude zaznamenal návrat tohoto opeřeného predátora. Vesměs se jednalo o samice, které si obhlížely na komínech či chladicích věžích umístěné budky a zároveň čekaly na přílet svých partnerů. Období sokolích milostných hrátek tak začalo. Zda ve finále jednotlivé páry vyvedou mladé, ovšem ukáže teprve čas.

Elektrárna Ledvice
Elektrárenské lokality Skupiny ČEZ objíždí ornitolog poměrně pravidelně. Zvláště teď, kdy už nastává čas sokolího hnízdění. Podle něj seděla například samice sokola na žebříku chladicí věže v Elektrárně Ledvice. Šlo o první pozorování v této lokalitě. "Přišlo mi, že ve vzduchu jsem slyšel i druhého ptáka, ale nenašel jsem ho," uvedl Václav Beran, ornitolog a výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., na začátku minulého týdne. Následně 18. března od něj ovšem dorazil doslova radostný e­mail: "Dnes jsem pozoroval v Ledvicích už celý pár. Samec předal samici potravu u horní budky, potom se dvakrát pářili, takže hnízdění je letos téměř jisté. Vypadá to, že i zde obsadili horní budku. Mám z toho velkou radost, nečekal jsem, že by zde už letos mohli zahnízdit. Páření přišlo tak nečekaně, že jsem to ani nestihl doostřit a nazoomovat....."

Teplárna Trmice
V Teplárně Trmice na Ústecku už ornitolog na ochozu komína také několikrát pozoroval samici. Samce ovšem viděl pouze prolétat kolem teplárny, společně je zatím nezastihl. Sokolí pár sedící na ochozu komína s budkou zahlédl zatím jednou spolu a poté 18. března jen samici také v Elektrárně Počerady. "Protože jsem neviděl samce, je těžké nyní soudit, v jaké přesně fázi jsou. Očekávám ale, že budou snášet. V Prunéřově a Tušimicích hnízdí sokoli několik let, místní páry jsou již sehrané a byly v plném toku. Je možné, že už dokonce začaly samice snášet vejce," dodal Václav Beran.

Elektrárna Mělník
Velice slibně podle něj vypadá i zahnízdění sokola stěhovavého na nejvyšším komíně Elektrárny Mělník ve středních Čechách. Opeřeným dravcům se zalíbila sokolí budka na ochozu ve výšce 173 metry a pravděpodobně se v ní už i usadili. O "mělnickou" samici přitom projevili zájem hned dva samci a jak to tak vypadá, dáma si svého kavalíra už vybrala. Společně s jedním samcem totiž vyháněla toho druhého, a jak ornitolog spokojeně konstatoval, sokolí pár se během jeho posledního pozorování již oddával milostným hrátkám. V Elektrárně Tisová na Sokolovsku se zdržuje sokolí pár dokonce celoročně, takže o jeho zahnízdění Václav Beran nepochybuje. Díky systematické ochraně na přirozených skalních hnízdištích a také díky velkému pochopení a příkladné spolupráci ze strany vedení různých podniků s výškovými budovami jako jsou chladicí věže a komíny, se sokol stěhovavý opět vrací do přírody. Jeho populace u nás stále pomalu narůstá, ale ještě není tak silná, jako ve 40. letech minulého století. V roce 2015 evidovali ornitologové celkem 82 páry.
"Na stavbách jich nejvíce hnízdí právě v lokalitách jednotlivých elektráren ČEZ, jejichž vedení nám vždy ochotně vyšla vstříc a instalaci sokolích budek podpořila i finančně. Vloni jsme navíc na instalaci budek a monitoring sokola stěhovavého získali také grant od Nadace ČEZ ve výši 200 000 korun," kvitoval ornitolog účinnou pomoc energetiků.

Sokolí budky
Sokolí budky jsou v rámci Skupiny ČEZ nainstalovány několik let v elektrárnách Tušimice, Počerady, Prunéřov a Tisová. Nově také v elektrárnách Ledvice, Mělník, Poříčí, Dětmarovice, v Teplárně Trmice a Jaderné elektrárně Dukovany. Dále se uvažuje o Jaderné elektrárně Temelín. Od roku 2011, kdy byla na ochozu chladicí věže Elektrárny Tušimice umístěna vůbec první hliníková sokolí budka v České republice, se na elektrárenských komínech či chladicích věžích Skupiny ČEZ podařilo sokolům odchovat 33 mláďat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.