Přihlásit

Výstava trofejí zvěře a jarní svod psů v Žilině jsou tradicí (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žilina – Doslova jarní počasí vítalo o víkendu účastníky tradičního jarního svodu psů, a pak hlavně muže v zeleném mysliveckém na deváté přehlídce trofejí spárkaté zvěře v Žilině u Kladna.
Součástí byla výstava kladenského malíře myslivosti Ondřeje Zahradníčka, stánek zlatnice Dany Dubayové, sokolníci a výrobky z kůže Karla Maříka.
Úderem deváté zatroubili Jaroslav Luka, Zdeněk Ešner a hosté z Hájovny Křimiště na Rakovnicku fanfáry Uvítání a Začátek honu. Na sále nastalo hemžení. Nad trofejemi bylo pořád o čem diskutovat.
„Komise v čele s Janem Hamříkem hodnotila kolem sto osmdesáti trofejí z Kladna a Slánska. Velice dobré trofeje šesti muflonů byly z Vinařické Horky a všechny zlaté. Z Lánské obory byly vysoce ceněny trofeje jelenů a daňků. Honitba Hrdlív lovce Petra Cinibulka, měla oceněného čtyřletého srnce bronzovou medailí. Měří se hmotnost, objem, délka, rozloha, výsady a pravidelnost. Celkově se zvýšil počet sražených srnců auty i když se dávají pachové ohradníky kolem silnic. U nás na honitbě Smejcenina Žilina mizí hlavně drobná zvěř. Zajíc a bažant nemá na volném poli šanci, to je potrava pro jestřáby, výry, volavky, které vyberou malé zajíčky. Prasata jsou tady a když to vezmu o dvacet let zpět, bylo jich mnohem víc. Sousedíme s lánským lesem a byly doby, kdy jsme stříleli prasata za světla, dneska jen v noci. Prasata leží za baráky a nebojí se," nastínil problém Pavel Adam, hospodář mysliveckého sdružení Smejcenina Žilina.
Na návsi měli dostaveníčko i pejskaři. Na šedesát ohařů a malých plemen se svými páníčky trpělivě čekalo na výrok rozhodčího Petra Bubu. Ten je znám svým humorem, trpělivostí ale i důsledností. Na jeho výroky se mnozí doslova těší a i v tak napjaté situaci, jestli onen pejsek projde, se i zasmějí. Posuzuje se podle bonitační tabulky. Zajímají ho zuby, oko, kostra a celková konstituce. Jaroslav Pech z Beřovic s německými krátkosrstými ohaři se věnuje kynologii víc jak třicet let. Na bonitaci přijel s urostlým mladým psem Ronym za doprovodu dvou starších. Byl úspěšný. Spokojený byl i organizátor Pavel Adam: „Za náš spolek mohu říci, že pomalinku mládneme. Máme dva mladé adepty a když složí zkoušky, podají si přihlášku do spolku. Nejstarším členem je šestaosmdesátiletý Václav Majer, který nevynechá žádnou akci." Žilina je vyhlášená svou pohostinností, takže příští rok po desáté.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.