Přihlásit

Karlovarský kraj přidá na další pachové ohradníky, osvědčily se (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karlovy Vary 29. března (ČTK) - Karlovarský kraj bude pokračovat v umísťování pachových ohradníků u silnic. Za dva roky, kdy je myslivci instalují, se na většině úseků počet střetů aut se zvěří snížil. I letos tak kraj přispěje myslivcům na pachové ohradníky 100.000 korunami, řekl ČTK náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD).

"Máme hodnocení z minulých let, kde se ze 13 úseků na 12 podařilo snížit počet srážek," uvedl Čermák. Jen na jednom úseku počet takových nehod vzrostl.

Pachové ohradníky budou v Karlovarském kraji letos instalovány podél 57,4 kilometru silnic, kde se auta se zvěří střetávají nejčastěji. Někde jsou umístěny už dva roky, někde rok. Podle vyhodnocení myslivců sice postupně účinnost časem klesá, ale i tak výrazně snižují riziko střetu.

Pachové ohradníky se umisťují na stromy, patníky nebo kůly. Na ně se aplikuje speciální pěna s trvanlivostí tři až pět let. Pěna se alespoň dvakrát ročně plní účinnou látkou, která vyvolává u zvěře pocit blízkého nebezpečí a zvyšuje její pozornost. Instalace pachového ohradníku neznamená, že místo je pro zveř neprostupné, jako kdyby tam bylo třeba pletivo, ale přesto s až osmdesátiprocentní účinností zabraňuje zvířatům vstoupit na vozovku.

Policie v Karlovarském kraji loni evidovala 1996 dopravních nehod, z čehož 415 bylo způsobeno právě střetem se zvěří.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.