Přihlásit

Další odstřely divokých prasat v centru Mníšku budou v dubnu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mníšek pod Brdy (u Prahy) 29. března (ČTK) - Mníšek pod Brdy u Prahy plánuje další sérii odstřelů divokých prasat v centru města. Termín byl po dohodě s policií a myslivci předběžně stanoven na 18. až 21. dubna. Louka Pivovárka, na níž se střílí, zůstane pro veřejnost stále uzavřena, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Miloš Navrátil.

Radnice si do konce roku 2018 vyjednala výjimku ze zákona, díky níž mohou myslivci střílet černou zvěř i na přesně vymezených nehonebních pozemcích. Povolení se vztahuje na Pivovárku, což je tříhektarový zelený pás táhnoucí se centrem Mníšku, který využívají k procházkám lidé se psy a maminky s kočárky. Území je obehnáno páskami a platí na něj zákaz vstupu.

Při první sérii odstřelů, která se konala od 21. do 24. března, myslivci skolili tři divočáky. Podle Navrátila jich mohlo být více, podmínky odstřelu jsou ale velmi přísné, střílet se smí jen z jednoho místa a jedním směrem.

Město podle mluvčího rozhodlo o tom, že na louku bude platit dál zákaz vstupu, do další série odstřelů se už Pivovárka neotevře. "Pásky zůstávají, zábrany zůstávají. Je to kvůli nerušené kontrole výskytu divokých prasat. Máme nainstalováno několik fotopastí a chtěli bychom tam instalovat i odchytovou klec, ale k tomu potřebujeme, aby tam lidé ještě nevstupovali," uvedl mluvčí.

Přemnožená divoká prasata v Mníšku volně chodí do centrálních částí, na náměstí, k poště nebo prodejně Penny, ke škole i školce. Za sebou nechávají poničené louky, pole, ploty a zahrady. Škody jdou do statisíců korun. V minulosti radnice iniciovala rozsáhlé naháňky na území od Mníšku po Vltavu a od Zbraslavi za Dobříš a instalovala i odchytové klece.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.