Přihlásit

Byl mistrem mysliveckého pojetí zobrazování zvěře (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ – Milovnící přírody, lesa a myslivosti z celé Vysočiny by si neměli nechat ujít výstavu padesáti kreseb novoměstského malíře a myslivce Jiřího Židlického (1895 – 1950), nainstalovanou na arkádě Horácká galerie v Novém Městě na Moravě.

Jiří Židlický je známý především jako malíř zvěře, lesních interiérů a přírody, kterou byl fascinován již od útlého dětství. Po studiích a službě v první světové válce působil jako lesní adjunkt na Fryšavě. Jeho vidění zvěře v plenéru a jejího výtvarného zachycení vychází z autentických zážitků myslivce i lovce. Znalci mysliveckého pojetí zobrazování zvěře považují tento aspekt za specifický a prvořadý přínos díla Jiřího Židlického. Ten je nepochybně příčinou obliby až nadšení, s jakým je autorova tvorba přijímána mysliveckou veřejností.
Jiří Židlický se stal nesmírně plodným ilustrátorem knih nejrůznějších žánrů, od přírody, přes historii až po dobrodružnou literaturu. Mezi dvacátými až padesátými léty dvacátého století Židlický ovládl českou knižní mysliveckou ilustraci. Nejistoty hmotného postavení svobodného umělce ale přiměly Židlického, aby si po rozhodnutí opustit lesnickou profesi, vytvořil jiné existenční zajištění. Vystudoval pojistnou matematiku na ČVUT v Praze, přijal zaměstnání na Ministerstvu sociální péče, odtud později přešel do Státního ústavu statistického, kde pracoval až do svého odchodu do důchodu dne 1. června 1943. Teprve tehdy, uprostřed hrůz II. světové války a protektorátu se stal konečně svobodným umělcem, jemuž zbývalo posledních sedm let života k dovršení uměleckých záměrů.
Jiří Židlický namaloval více než 850 obrazů, 67 ilustrovaných knih a kolem deseti tisíc kreseb. Proslul především jako autor perokreseb nebo barevných tužkových kreseb. Jeho rozměrná díla - tužky na překližce - zdobí významné lovecké zámečky i lesnické školy. Velké kolekce jeho děl jsou v Lesnickém, mysliveckém a rybářském muzeu Ohrada u Hluboké nad Vltavou, ve Východočeské zoologické zahradě ve Dvoře Králové, v Horáckém muzeu v Novém městě na Moravě a vlastní je také ČMMJ. Židlického výtvarný projev přitom akceptoval i nové trendy evropského moderního malířství první poloviny XX. století, například ve využívání výtvarné zkratky i nezpracované, volné plochy v obrazu či kresbě. Obdivovatele umělcova díla jistě potěšila obsáhlá monografie nazvaná „Malíř zvěře Jiří Židlický" vydaná v roce 2010. Prodejní výstava v novoměstské galerii potrvá do 29. května 2016.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.