Přihlásit

Plot s pachem šelmy brání střetu se zvěří (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomoucký kraj – Pachové ploty podél rušných silnic brání střetu aut se zvěří na několika místech v kraji. Dřevěné kolíky se speciální pěnou napuštěnou chemikálií, která zvířatům připomíná pach velké šelmy, zatloukají do země myslivci na nejrizikovějších úsecích, hlavně tam, kde komunikace křižují migrační koridory zvěře. Opatření se ukazuje jako vysoce účinné.
„Vytipovali jsme místa, kde je riziko největší. V Olomouckém kraji jde o 150 kilometrů, kde v posledních letech byly ohradníky umístěny," uvedl Jiří Zbořil, předseda ekologické komise Českomoravské myslivecké jednoty.
Opatření je podle myslivců velmi účinné. Zatímco v uplynulých letech došlo na těchto úsecích v kraji v průměru ke 200 srážkám se zvěří, po umístění pachové zábrany se počet snížil na 50. Myslivci obhospodařují dřevěné ploty s pěnou se vstříknutým derivátem kyselin obsažených v moči predátora srnčí či černé zvěře sami za finančního přispění Olomouckého kraje. „Uvidíme, jak se podaří získat prostředky na další aplikace, na Olomoucku bychom však v letošním roce chtěli akci zopakovat," uvedl Zbořil.
Kolíky s pěnou šetrnou k životnímu prostředí zatloukají myslivci zhruba ve vzdálenosti 10 metrů, takže na jeden kilometr komunikace potřebují v obou směrech 200 kolíků. Kolíky se musejí čas od času vyměňovat a aplikace látky opakovat zhruba po dvou až třech měsících.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.