Přihlásit

Liška už je zpátky v oboře (Týdeník Frýdecko-Místecko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ihned poté, co loni v květnu zmizela z hukvaldské obory bronzová socha lišky Bystroušky pamětní deska, bylo rozhodnuto - jeden ze symbolů obce se do podhradí znovu vrátí. Původní liška se však už nenašla. Nezbylo tak nic jiného, než vyrobit novou.
Biskupství ostravsko-opavské, které oboru vlastní, svěřilo výrobu kybersochaři Adamu Krhánkovi a mistrům uměleckého lití z Veverských Knínic. Po několika měsících práce přišla na svět věrná replika původní lišky. Na své místo v oboře se spolu s pamětní deskou vrátila minulý týden v pondělí, slavnostní odhalení se ale uskutečnilo až v pátek. Od té doby ji návštěvníci zase hladí po packách, čumáku i ocásku.

Jak se rodila nová liška?
"K přípravě modelu v počítači jsem měl k dispozici třicet snímků z různých pohledů. Přímo v hukvaldské oboře jsme si naskenovali kámen, na kterém liška stála. V počítači pak z těchto podkladů vznikl 3D model," popisuje přípravu na počítačovou sochařinu autor sochy Adam Krhánek. Model budoucího díla pak pomohla připravit 3D tiskárna. Socha je složena z 12 dílů, které dohromady vytvořily model v měřítku 1:1 zhroucený do hloubky o jeden centimetr objemu. Chybějící milimetry pak kybersochař vyplnil šedivou plastelínou. "S plastelínou je to již klasická sochařina. Mohu na ní dotvářet detaily podle zvětšených fotografií. Každý snímek, který přesně zachytil původní podobu lišky, mi pomáhal přiblížit se co nejvíce originálu. I tak to byl úkol nelehký, poněvadž si málokdo nafotil sochu v oboře ze všech možných stran a úhlů. Návštěvníci obory se nejvíce zaměřovali na čenich a ocas zvířete, který z pověrčivosti vyhladili do zlatavé barvy," dodal Adam Krhánek. Plastelínou upravený model posloužil k výrobě sádrového odlitku, který se stal podkladem pro slévárnu, jež vyrobila bronzovou sochu. Hrubý odlitek čekaly ještě povrchové úpravy a patinování, kterými docílil autor věrné podoby lišky Bystroušky.

***

Liška v číslech
1959 - v tomto roce se socha lišky objevila v oboře poprvé, nedlouho poté ale byla odcizena
1962 - oblíbenou sochu lišky hladili návštěvníci od šedesátých let až do loňska
25 - tolik kilogramů váží bronzová socha, která je dutá
214 000 - terénní úpravy v hodnotě 214 tisíc korun hradila církev z vlastních zdrojů
250 000 - na tolik korun vyšla výroba repliky sochy, částka bude hrazena z pojištění

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.