Přihlásit

Vzácným ptákům se líbí Bzenecká Doubrava (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hranice borové sahary s nivou řeky Moravy nabízí jedinečné prostředí pro řadu ptačích druhů. Žije jich tam nejvíce z celé České republiky

Hodonínsko
Krajina kolem posledního neupraveného úseku dolního toku Moravy vytváří vhodné podmínky pro řadu ptáků. Bzenecká Doubrava na Hodonínsku nabízí borové lesy na písčité půdě a Strážnické Pomoraví nivu řeky Moravy se zbytky lužních lesů. Tato různorodost zajišťuje vhodné podmínky pro hnízdění mnoha druhů ptáků. Právě ptačí oblasti Bzenecká Doubrava - Strážnické Pomoraví je věnovaný dnešní díl seriálu Přírodou u hranic.
Významné ptačí území pokrývá plochu více než jedenácti tisíc hektarů a rozkládá se v oblasti dolního toku Moravy mezi městy Vracov, Bzenec, Moravský Písek, Veselí nad Moravou a Strážnice.
Oblast byla vymezená v roce 2004. Hlavním cílem ochrany je šest druhů - čáp bílý, moták pochop, lelek lesní, strakapoud jižní, strakapoud prostřední a skřivan lesní. Ptačích oblastí je v celé republice jednačtyřicet. "Společně s evropsky významnými lokalitami tvoří soustavu chráněných území s názvem Natura 2000, která je určená k ochraně nejvzácnějších a nejvíce ohrožených živočichů, rostlin a přírodních stanovišť na území Evropské unie," sdělila předsedkyně Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Bílé Karpaty Ivana Jongepierová. Bzenecká Doubrava a Strážnické Pomoraví nabízí vhodné podmínky pro vodní, mokřadní a některé lesní druhy ptáků i pro druhy vázané na suché stepní prostředí. Na celém území se vyskytuje až 238 ptačích druhů, a z toho tam téměř sto padesát hnízdí. S touto bilancí má oblast největší počet ohrožených ptačích druhů v České republice. "Území je důležité pro ochranu právě díky množství druhů, které se v něm vyskytují. Jsou většinou v Česku vzácné a místní populace jsou výjimečné," uvedl ornitolog Karel Šimeček.
Podle místopředsedy Moravského ornitologického spolku Jiřího Šafránka jsou nejvzácnějšími opeřenci doubrav skřivan lesní, dudek chocholatý a lelek lesní. "Jsou velice vzácní, protože takové unikátní prostředí, jako jsou tyto písčité doubravy, se nikde jinde nenachází. Jde o teplomilné druhy, které vyhledávají trochu extrémní prostředí. V potravě jsou závislí především na hmyzu, kterého je tady přirozeně dostatek, protože se zde nehospodaří tak intenzivně jako v jiných částech krajiny," přiblížil Šafránek.
Doplnil, že naopak moták pochop je v našich končinách poměrně běžný. "Jde o dravce, který žije v rákosinách kolem rybníků. Vzhledem k tomu, že my máme dost těchto biotopů, vyskytuje se po celé Moravě. Na Západ od naší republiky však není, proto se z evropského hlediska jedná o významný druh," vysvětlil ornitolog.
Ze vzácných dravců v Bzenecké Doubravě a luhu Moravy hnízdí také několik párů včelojeda lesního a ojedinělé páry luňáka červeného a luňáka hnědého.
Různorodost prostředí ptačí oblasti je zajímavá i pro další zvířecí druhy. Prolínají se tam totiž geologicky zvláštní území, která se nikde jinde v republice nepotkávají. "Nejvíc živočichů žije vždy právě na hranách těchto území. To znamená, že borová sahara, která prudce hraničí s nivou řeky Moravy, je pro spoustu živočichů velmi lákavým prostředím. Žije zde hlavně hmyz, obojživelníci a také chránění bobři," řekl bzenecký místostarosta a správce lesa Ivan Černý.
Pro výzkum a monitoring významných ptačích lokalit založila Česká společnost ornitologická patronátní skupiny. Jedna takové sleduje i Bzeneckou Doubravu a Strážnické Pomoraví. "Účelem monitoringu je získat údaje o současném stavu a vývoji početnosti populací kritériových druhů," přiblížil Šimeček.
Členové patronátní skupiny organizují také pravidelné akce pro veřejnost, například Vítání ptačího zpěvu či Festival ptactva. "Prostřednictvím vycházek a exkurzí seznamujeme účastníky s místním ptactvem a přírodními zajímavostmi. Dlouhodobě spolupracujeme také se Vzdělávacím a informačním centrem Bílé Karpaty," uvedl Šimeček.
V budoucnu by místní ptačí populaci mohla ohrozit výstavba rychlostní silnice R55 mezi Břeclaví a Přerovem, která v délce asi dvanácti kilometrů může procházet i lesním komplexem Bzenecké Doubravy. Řadu let se hledá řešení mezi ochranou tohoto území a nutností výstavby silnice. "Další hrozbou je již dvě století čas od času se vynořující záměr na výstavbu průplavu Dunaj-Odra-Labe. Uskutečnění tohoto obrovského vodního díla by narušilo nejen ptačí oblast, ale i přírodu v celém Dolnomoravském úvalu," upozornila Jongepierová.

***
Ptačí oblast a pokrývá území 11 725 hektarů a žije zde 238 ptačích druhů, to je nejvíce z celého Česka a důvodem ochrany je šest evropsky chráněných druhů: čáp bílý, moták pochop, lelek lesní, strakapoud jižní, strakapoud prostřední a skřivan lesní

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.