Přihlásit

Jedna vrba za druhou. Kolem lagun kácí bobři (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přerov jako domov si poprvé v novodobé historii města vybrali bobři evropští. Usadili se v oblasti Malých lagun a pochutnávají si tam na vrbách.

PŘEROV
Oblíbený rybářský revír Malé laguny v Přerově má nezvané, ale velmi vzácné hosty. Nastěhovali se tam chránění bobři evropští, kteří okusují a "kácejí" jeden strom za druhým. Situace došla tak daleko, že město samo muselo některé ohlodané vrby porazit. Hrozilo totiž, že zraní děti, které nedaleko trénují bikros. "Jeden strom už spadl na bikrosovou dráhu a částečně ji zatarasil. Proto jsme skáceli čtyři nebezpečné vrby," říká Svatava Doupalová, která má v Přerově na starosti lesy a veřejnou zeleň. V praxi už narazila na lecjaký problém, ale s bobry má tu čest poprvé.

* Kdy jste přišla na to, že máte na lagunách co do činění s bobry?
Bobry evidujeme od loňského podzimu, kdy se na Malých lagunách objevily první okusy na stromech. Byla jsem tam už mockrát, ale samotného jedince jsem tam nikdy neviděla.

* Podařilo se to někomu jinému?
Nemám zprávy, že by někdo bobra na lagunách zahlédl. Okusů ale od podzimu stále přibývá. Když zamrzlo a napadl sníh, snažila jsem se najít nějaké přímé stopy, ale bohužel bezvýsledně.

* Tušíte, odkud bobři do města přišli?
Bobři se šíří po řekách, a protože se dlouhodobě vyskytují v Litovelském Pomoraví, předpokládám, že přes Moravu se dostali po Bečvě k nám do Přerova.

* Nesvědčí to o tom, že se zlepšuje životní prostředí v Přerově?
Spíš si myslím, že bobři nemají přirozeného nepřítele, proto mají možnost vyvádět mladé, rozšiřovat se po řekách a hledat nová území k životu.

* Jak oblíbené místo k vycházkám jsou Malé laguny?
Chodí tam hodně lidí, i když přístup do této přírodní památky není upravený. Jsou tu pouze vyšlapané chodníky. Zdejší vodní plocha je vyhlášená jako rybářský revír, takže jsou to převážně rybáři, kdo toto místo vyhledává. Instalovali jsme tam výstražné tabulky, že tam hrozí nebezpečí. Návštěvníci si musejí dávat pozor, nebo se této lokalitě raději vyhnout.

* Budete odstraňovat i stromy, které už bobři skáceli?
Stromy spadlé do vody nikomu nepřekážejí. I ty, které leží na zemi, už nejsou nebezpečné. Lokalitu nijak neudržujeme, necháváme ji volnému působení přírody.

* Bobr je chráněným živočichem. Konzultujete s ochránci přírody, co s ním?
Vymístění bobrů z této lokality s nimi momentálně neřešíme, rozsah poškození není tak velký a vyskytuje se na místě, které není až tak moc frekventované. Okusy se objevují na nepřístupných cestičkách. Pokud se ale budou rozšiřovat a poškození se bude nacházet třeba i kolem cyklostezky, tak asi budeme muset nějakým způsobem zasáhnout. Když to budeme muset řešit, tak jen po stránce bezpečnosti, aby nedošlo k újmě na zdraví pádem stromů.

* Hon na bobra pořádat nebudete.
Určitě ne, takové kompetence nemáme.

* Nemáte strach, že bobři skácejí postupně celou přírodní památku?
Zatím ne, porostů je tam dost.

* Dá se odhadnout, kolik bobrů se na Malých lagunách usadilo?
Odborně to nedokážu posoudit, nejsem zoolog. Tipuji ale, že je tady jedinec, který ještě nemá rodinu. Spíš to bude samec, který jenom zkoumá okolní prostředí a snaží se tady získat svůj zdroj obživy. Kdyby tady byla celá bobří rodinka, hromadily by se nám tu kupky, z nichž by se bobři snažili vytvořit hnízdo.

* Nezlobí vás, že tady bobr může bez postihu ničit městský majetek a vy s tím nemůžete nic dělat?
Na území města se vyskytuje spousta dalších vzácných druhů živočichů, které jsou chráněné. Musíte se naučit s nimi žít, respektovat je a vytvořit takové podmínky, aby soužití nenarušovalo vzájemný vztah mezi obyvateli a živočichy. Vždycky se dá najít nějaký kompromis a řešení, které bude vyhovovat oběma stranám.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.