Přihlásit

Oderské vrchy obývají dva orlí páry (Novojičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Orlí rodina se letos pravděpodobně opět rozroste. Libavá se Slávkem začali hnízdit a i dalším vypuštěným orlům se v těchto dnech daří dobře.

Bartošovice
Projekt návrat orla skalního do České republiky letos funguje desátým rokem. Realizační tým za tu dobu eviduje mnoho smutných, ale také potěšujících zpráv. A co je u orlů nového nyní?
"Delší dobu jsme neměli časový prostor na podání informace o tom, co nového v životě "našich" orlů skalních. Ne, že bychom se orlům nevěnovali, ale úkolů je příliš a nestíháme související administrativu," vysvětlil na úvod Petr Orel, vedoucí záchranné stanice v Bartošovicích a spoluautor projektu.

Loňská mláďata
Vloni, koncem srpna, pracovníci stanice vypustili tři orlí mláďata. Již v září však přišla velmi smutná zpráva. Na sloupu vysokého napětí uhynula samice Dina2. "Předmětný sloup by měl být již správcem sítí zabezpečený," upřesnil Petr Orel. To samec Marek se celou zimu pohyboval v Oderských vrších, asi pět až deset kilometrů od vypouštěcího místa. "V těchto dnech se vydal na potulku směrem na sever do Jeseníků. Samice Líba, mládě poskytnuté pro projekt ZOO v Liberci, se na vypouštěcí lokalitě dlouho nezdržela. Po několika týdnech přelétla do oblasti Jeseníků, až na pohraničí s Polskem. V příhraničí se pohybuje jak na polském, tak na našem území," podělil se s dalšími novinkami šéf stanice s tím, že v jejím případě má stanice technické problémy s vysílačkou, která má nedostatek energie. Příjem lokací z jejího pohybu se však zlepšil s vyšší intenzitou slunečního záření. Oba orli přečkali zimu bez problémů a jsou zcela samostatní.

Čas hnízdění
Na jaře začali orli také hnízdit. "Zatím máme jednu velmi dobrou zprávu a jednu potěšující," přiznal Petr Orel. V polovině března totiž zasedla na snůšce samice Libavá, zkušená matka tří orlic Anežky, Báry a Cecilky II. S orlem Slávkem si však postavili nové, třetí hnízdo. Nezasedli na hnízdě, kde vyvedli mládě v letech 2014 a 2015, ani na hnízdě z roku 2013, které si sice upravili a vyzdobili.
"Hnízdo je samozřejmě v jejich domovském teritoriu, je opět umístěno na jedli a jsme toho soudu, že je na poměrně bezpečném místě. Neměl by je rušit turistický ruch ani jiné lidské aktivity. Se správci lesů jsme dohodnuti na klidovém režimu v potřebné vzdálenosti od hnízda," doplnil vedoucí záchranné stanice.
Druhý pár v Oderských vrších, který zvířecí záchranáři monitorují, do hnízdění zřejmě letos nepůjde. "Postavil sice dvě hnízda, vyzdobil je, ale pár je teprve na hranici, či před hranicí dospělostí," vysvětlil Petr Orel. Čtyřletý samec Wabi byl vypuštěn v rámci projektu v roce 2012. Jeho vyvolenou se stala samice, kterou však zatím bartošovičtí nemohli pozorovat z bližší vzdálenosti. Pracovně si ji proto pojmenovali Neznámá. Má pravděpodobně tři roky a v tomto věku je hnízdění velkou výjimkou. Orli totiž dospívají ve věku čtyř až šesti let. Dvojice tvoří pár od loňského května, kdy je pracovníci stanice poprvé zaznamenali. První hnízdo si vystavěli na modřínu, druhé na jedli.
"V následujících dnech budeme prověřovat další tři lokality se zaznamenaným pravidelnějším výskytem těchto nádherných dravců, jde o Beskydy a další příhraniční oblasti," dodal na závěr Petr Orel.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.