Přihlásit

Přehlídka trofejí letos pod dohledem Sixtinské madony (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU
Pohledem na medailovou trofej jelena siky dybowského a mimořádnou trofej jelena evropského jsme se mohli poprvé pokochat na chovatelské přehlídce trofejí spárkaté zvěře z honiteb ve správním obvodu náměšťského městského úřadu za hospodářský rok 2015.

Letos se ale přehlídka nekonala jako tradičně v obřadní síni zámku, nýbrž na katolické faře na Masarykově náměstí kvůli opravám silnice na zámek. Zahájena byla přesně v deset hodin troubením Babylonských trubačů před kostelem sv. Jana Křtitele. Zájemce o přehlídku přivítali Tomáš Sedláček a starosta Vladimír Měrka a poté všichni přešli na dvůr fary, kam je směrovala báječná vůně kančího guláše. To hlavní se samozřejmě odehrávalo nahoře na faře, kde zájemci spatřili především desítky trofejí srnčí zvěře i nádherná paroží zlatých jelenů, muflonů a daňků. Bylo to poněkud neobvyklé setkání výsledků lovu s historickými prostorami a dobovou výmalbou katolické fary, z jejichž stěn na trofeje shlíželi svatí, třeba i slovanští věrozvěstové nebo Sixtinská madona s Ježíškem v náručí z kopie slavného Rafaelova obrazu.
Součástí expozic seznamující i nemysliveckou veřejnost s aktivitami myslivců byla také výstava preparátů ptáků a savců a komorní expozice fotografií Klubu fotografů přírody při ČMMJ. V současné době klub sdružuje 17 členů, kterým jde o dodržování etiky "fotolovu" a především o trvalejší uchování prchavých okamžiků krásy přírody. A opravdu třeba i na dokonalé fotografii "obyčejného" zajíce sedícího v zimní krajině jsme se mohli přesvědčit, jak krásné je to zvíře. Diváky ale asi nejvíce zaujala nesmírně dramatická fotografie orla, útočícího na lišku. Součástí expozic byla i výstava dětských kreseb s mysliveckou tématikou ze soutěže "Mé toulky za zvěří", návštěvníci mohli dát hlas i obrázku, který se jim nejvíce líbil a určit tak vítěze této přehlídky. Zvláště dětem pak byly na dalších panelech určeny informace o náplni činnosti myslivců, jejichž význam dnes stoupá v oblasti péče o životní prostředí. Nechybělo ani desatero zásad chování v lese, jednou z těch hlavních je, že nechytáme mláďata zvěře, která náhodně potkáme, a třeba ani nevystupujeme na žádný posed. O propojenosti světa přírody svědčily i ukázky činnosti včelařů, kteří už na dvoře fary zájemcům představovali včelí úl. Nahoře v místnosti si pak třeba i děti mohly zatočit klikou starého medometu.
Jako překvapení myslivci připravili pro přítomné obřad pasování jednoho adepta na myslivce, při které opět nemohlo chybět lovecké troubení i duchovní hudba v podání Babylonských trubačů. Kdo chtěl, mohl si vyzkoušet střelbu z luku či kuše a nebo nový způsob nácviku střelby na laserové střelnici. Při statických ukázkách opeřených dravců si mohli zájemci třeba i podržet některého z dravých ptáků na silné kožené sokolnické rukavici. A tak jsme byli svědky třeba i humorné scénky, kdy se velké sově nechtělo z rukavice jedné z trubaček zpátky na její vyhrazené posezení, takže sokolník konstatoval: Nedá se nic dělat, budete si ji muset odnést domů."
Znalcům, zasvěceným do problematiky, však návštěva výstavy přinesla jistě řadu podnětů k zamyšlení nad situací v myslivosti a současné přírodě. Třeba lov polního zajíce opět zaznamenal výrazný pokles a narůstající silniční doprava, stavy lišek a další škodné společně s nedostatkem vody v krajině a velkoplošným hospodařením zemědělců nedávají příliš nadějí na zvýšení počtu kdysi tak běžných zvířat v naší krajině. Vždyť lišek bylo v roce 2015 na Náměšťsku uloveno 326, tedy třikrát více než zajíců!

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.