Přihlásit

Nože z Mikulášovic se stávají žádaným módním doplňkem (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nožířská firma Mikov z Mikulášovic vsadila na design. Novou kolekci kapesních zavíracích nožů navržených výtvarníky prodává jako módní doplněk. S novou kolekcí "pocket" firma vyhrála soutěž Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku - Cena za průmyslový design Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nože navrhlo studio Olgoj Chorchoj.

Úspěch slaví i tradiční rybička
Zájem o novinku mají prodejny, které se specializují na designové výrobky. "Ukazuje se, že kolekce si nachází své místo i v prodejnách módypro muže a obchody s doplňky k oblečení," zmínil ředitel společnosti Miloš Pařík. Cena začíná na částce 4123 korun za nejmenší variantu. Mikov vyrábí také nože na zakázku, lovecké, outdoorové nože nebo nože určené záchranářům. "To, čím se lišíme od ostatních velkovýrobců nožů, je především to, že naše nože obsahují velký podíl ruční práce. Nevznikají tedy na automatizovaných linkách někde v zahraničí, ale na každém je možno spatřit originální přístup českých mistrů nožířů. Někdy říkám, že naše nože mají duši," řekl ředitel podniku, který proslavila po celém světě rybička.
Otvírací nožík v podobě ryby loni poznamenal spor výrobce s prodejcem čínských padělků. Soud nakonec rozhodl, že společnost Orion musí zaplatit za prodej čínských padělků rybiček Mikovu odškodnění 300 tisíc korun. "Jsme rádi, že se díky sporu ukázalo, že originální rybička je stále stoprocentně českým nožem. A že - i když je to jednoduchý a levný nůž - je i u něj důležitý způsob provedení a kvalita," zmínil ředitel.
Nekvalitní napodobenina firmu poškodila, zároveň jí přinesla reklamu. Loni Mikov prodal 90 227 kusů nožíku rybička, což je největší množství za posledních deset let. Oproti minulým letům číslo představuje nárůst o 40 procent. Rekordní byl v roce 2015 i jejich export, přibližně třetina vyrobeného množství byla vyvezena do zahraničí, hlavně do USA. Tam je rybička považována za raritu.
A co vy? Už máte svoji rybičku?

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.