Přihlásit

Šelmám v Beskydech škodí pytláci i řidiči (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BESKYDY
Počet rysů, vlků a medvědů v Beskydech stagnuje. Potvrdilo to tradiční únorové sčítání velkých šelem, jehož výsledky nyní zveřejnili ochránci přírody. Růstu populace vzácných zvířat podle nich brání především pytláci a autodoprava. Výskyt šelem v přírodě poznají ochranáři díky pobytovým znakům, tedy stopám ve sněhu, trusu nebo zbytkům kořisti. Významnou roli hrají také snímky z fotopastí.
Aktuální odhady mluví o tom, že se v Moravskoslezských Beskydech a Javorníkách pohybuje minimálně deset dospělých rysů, pět dospívajících mláďat a tři vlci. Jejich teritorium zahrnuje kromě CHKO Beskydy i Slezské Beskydy a pohraniční území Slovenska a Polska.
"Fotopasti nám ukázaly, že pouze dva dospělí rysi z deseti se zde pohybují déle než čtyři roky. Fluktuace zvířat je vysoká," poznamenal Miroslav Kutal, koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc. Ochránci přírody potvrdili také výskyt jednoho medvěda. "Pohybuje na české i slovenské straně Javorníků," přiblížila zooložka Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy.

O rysicích nemají žádné zprávy
Přestože v Beskydech existuje stále řada volných teritorií, které by mohly šelmy osídlit, v posledních letech se to stále nedaří. I kvůli jejich zranitelnosti. "Náhlá a trvalá zmizení pravidelně pozorovaných jedinců z míst, kde se předtím trvale vyskytovali, svědčí o tom, že největší hrozbou pro šelmy je pytláctví. Potvrzují to i výzkumy odborníků. Především medvědi a rysi představují pro pytláky atraktivní trofeje," podotkla Bartošová.
V předchozích letech objevili ochranáři upytlačenou rysici poblíž obce Krásná v Moravskoslezských Beskydech, v lesích u Frýdlantu nad Ostravicí našli dokonce zbytky tlap a krku medvěda, kterého někdo odborně stáhl. Pachatele se však nikdy dopadnout nepodařilo.
Už řadu měsíců nemají ochránci přírody žádné zprávy o dvou rysicích, které žily v oblastech kolem Makyty a Dolní Bečvy. Také u nich se obávají upytlačení.
Jejich dvě mláďata navíc loni na podzim srazila a zabila auta. "Neopatrnost koťat a jejich pohyb kolem silnice naznačují, že předtím přišla o matky," nastínila Bartošová.
Právě autodoprava je dalším z vlivů, kvůli kterému se nedaří počty šelem v Beskydech zvyšovat. Negativně působí také stále hustější zástavba v oblasti koridorů, kterými rysi a další zvířata přecházejí do Beskyd a Javorníků ze Slovenska.
Letošního, v pořadí už dvaatřicátého mapování velkých šelem se za čtyři únorové dny zúčastnilo na osmdesát profesionálních a dobrovolných ochránců přírody. Ti kromě šelem narazili na přítomnost dalších vzácných a chráněných živočichů, například vydry říční, jeřábka lesního, puštíka bělavého nebo krkavce velkého.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.