Přihlásit

Největší atrakce na Šumavě? Výběhy s jeleny, vlky a Boubín (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Někoho na Šumavu přiláká houbaření, jiné klid v přírodě nebo stovky kilometrů stezek pro cyklisty i pěší turisty. Nově přibyla i návštěvnická centra. V nich si lidé užijí třeba pozorování smečky vlků z visuté lávky.
Nabízíme pět tipů, které byste si na Šumavě neměli nechat ujít.

V loňském roce byla turistická sezona na Šumavě mnohem lepší než v předchozích letech. Kromě skvělého počasí a hitu v podobě seriálu Policie Modrava to způsobilo i další rozšíření turistických atrakcí. Rozrostla se především místa zoologického programu. K oblíbenému sovinci v Borových Ladech totiž přibyla na začátku podzimu další dvě návštěvnická centra. Turisté v nich mohou pozorovat život divokých zvířat v přirozeném prostředí z velké blízkosti. Jelení výběh v Kvildě a Vlčinec nedaleko Srní proto hned po svém otevření lámaly návštěvnické rekordy.
"Jsme zvědaví, kolik lidí přilákají letos, když jsou otevřené po celou letní sezonu," říká mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.
Ten připomíná, že kromě center přibyly především v západní části Šumavy loni i další kilometry cyklostezek. "Pro návštěvníky, kteří i v letní sezoně touží především po klidu, zároveň ale chtějí poznávat mimořádnou šumavskou přírodu, jsou potom lákavá i místa v chráněné krajinné oblasti," podotýká mluvčí.

1. Za vlky do korun stromů i bezbariérově
Největším hitem konce minulé sezony se stal nový výběh pro vlčí smečku u Srní. Nabízí kombinaci moderních technologií, prezentaci života vlků ve volné přírodě a především výběh, ve kterém je možné vlky pozorovat v přirozeném prostředí. Vlčí smečka tam má vhodné podmínky. "Právě v Srní je pro vlky vhodný biotop, tedy správný kus přírody, který odpovídá jejich potřebám," vysvětluje vedoucí zoologického programu Národního parku Šumava Miloš Juha. Bezbariérová cesta vede přímo k výběhu ve svahu nad budovou centra. A za plotem potom pokračuje jako vyvýšená dřevěná lávka nad okolním terénem. Vybavená je místy k sezení, která mohou návštěvníci využít k odpočinku nebo tichému pozorování smečky.

2. Stádo jelenů je dalším lákadlem Kvildy
Dvojče návštěvnického centra u Srní vzniklo loni i v Kvildě. Na rozdíl od vlků, kteří se ve volné přírodě Šumavy pohybují jen sporadicky, uvidíte v Kvildě život erbovního zvířete Šumavy - jelena evropského. Přímo v budově se mohou zájemci dozvědět mnoho informací o životě jelenů. Při špatném počasí tam zaujme třeba i obrazovka, která prostřednictvím kamer zprostředkovává dění ve výběhu v reálném čase i záznamy zajímavého chování jelenů.
Ve výběhu mají turisté jeleny na dosah ruky, k pozorování mohou využít speciální vyhlídky. "Samozřejmostí je ale klidný pohyb a tiché chování. Každý si musí uvědomit, že tohle není zoologická zahrada a zvířata jsou stále divoká," zdůrazňuje Dvořák.

3. Šumavská cyklomagistrála je dokončená
Šumava patří mezi oblíbené cíle cyklistů. Nabízí totiž stovky kilometrů stezek, které navíc často vedou i příjemným terénem a vyhovují i méně zdatným jezdcům. Že Šumava není jen divočinou, se kolaři přesvědčí například na trase podél Schwarzenberského kanálu, který byl až do poloviny minulého století využívaný k plavbě dříví. Vloni se navíc podařilo dokončit takzvanou šumavskou cyklomagistrálu, která spojuje Srní a Gerlovu Huť. Pětadvacet kilometrů dlouhá stezka vznikala téměř deset let a vede unikátním prostředím. Nejnovější úsek zavede zájemce do okolí jezera Laka i přes Slatinský potok a řeku Křemelnou. Krátce vede dokonce i první zónou parku.

4. Naučnými stezkami kolem rašelinišť i sídel Keltů
Pěší turisté si mohou na Šumavě vybírat z nepřeberného množství tras za krásami přírody, ale třeba i míst, která připomínají zašlou slávu pohoří. Historii takových míst mohou poznávat mimo jiné na 12 naučných stezkách, které jsou rozmístěné po celém území národního parku. Ty nejznámější jsou u šumavských slatí. Jedna z nich vede například k největšímu rašelinnému jezírku na Šumavě uprostřed Chalupské slatě. Další se dostanete třeba k Obřímu hradu, který je pozůstatkem nejvýše položeného keltského osídlení v Čechách. Historii připomíná i Medvědí stezka poblíž Nové Pece, na které se návštěvníci dozvědí, kdy byl zastřelený poslední šumavský medvěd. Právě okolí stezky se skalními útvary bylo územím, které medvědi kdysi obývali.

5. Na Boubín za kůrovcem i do pralesa
K nejproslulejším místům Šumavy patří také Boubínský prales, druhá nejstarší česká přírodní rezervace. Obdivovat tam mohou návštěvníci především přirozený rozpad lesa a jeho obnovu, chůdové smrky vyrůstající na kmenech padlých velikánů i trouchnivějící kmen Krále smrků. "Zajímavý není jen prales, ale i vrchol Boubína, k němuž vede stezka lesem poničeným orkánem Kyrill a následně také kůrovcem, který se také znovu začíná obnovovat. Přímo na vrcholu 1 362 metrů nad mořem navíc stojí dřevěná rozhledna, ze které mohou zájemci pozorovat nejen nejvyšší vrcholky Šumavy, ale při dobrém počasí i Alpy," říká mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.