Přihlásit

Zvěři opět hrozí nebezpečí (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kvapem se blíží doba sklizně pícnin, která mívá velmi tragické důsledky na živou přírodu. Pod kosami sklízecích strojů se širokými záběry a velkými pojezdovými rychlostmi zahyne značné množství právě narozené mladé zvěře i ostatních živočichů, zejména ptactva hnízdícího na zemi. Travní porosty jsou nejdříve narostlou krytinou, kde zejména srnčí a zaječí zvěř, ale i bažanti, koroptve, čejky, skřivani a další ptactvo klade mláďata a zakládá hnízda.
Smyslem tohoto článku je s předstihem upozornit na zákonné povinnosti jak uživatelů pozemků - zemědělců, tak i uživatelů honiteb - myslivců, které pro ně vyplývají ze zákona č. 449/2001 Sb.
Jen ve žďárském okrese byly v uplynulém roce ve 101 honitbách vykázány ztráty vysečením 678 srnčat, 518 zajíců, 212 bažantů a 67 koroptví (ve většině případů šlo o hnízda), dále 3 daňčata a 3 selata prasete divokého. Ztráty vysečením se velmi špatně zjišťují, neboť již při sečení pícnin je pozorovatelná aktivita predátorů - vran, krkavců, strak, káňat i čápů, kteří okamžitě zbytky rozsekaných mláďat i hnízd zkonzumují. Ztráty jsou tedy určitě daleko vyšší, neboť jsou evidovány pouze tam, kde se podaří zbytky nalézt. Vyčíslení zjištěných ztrát v uplynulém roce dle ceníku MZe ČR, vydaného v roce 2010, představuje jen v okrese Žďár nad Sázavou finanční částku ve výši téměř 12 milionů korun.
Výše jmenovaný zákon ukládá v paragrafu 10 uživatelům pozemků včas a s předstihem oznámit uživatelům honiteb dobu i místo kosení pícnin, též provádění zemědělských prací v noční době a použití chemických přípravků k ochraně rostlin. Dále všem provozovatelům mechanizačních prostředků na kosení pícnin dle § 10, odst. 3, písmeno b, ukládá používání účinných plašičů zvěře, a pokud je to možné, provádět sklizňové práce tak, aby zvěř byla vytlačována od středu sklízeného pozemku k jeho okrajům.
Uživatelům honiteb - myslivcům je dle paragrafu 11 téhož zákona uložena povinnost po oznámení od zemědělců (dle paragrafu 10) provést potřebná opatření k záchraně zvěře.
Za nesplnění těchto zákonných povinností má státní správa myslivosti pověřených obcí povinnost uložit pokutu do výše deset tisíc korun uživateli pozemku jako fyzické osobě a pokutu do výše čtyřicet tisíc korun právnické osobě.
Uživateli honitby pak za nesplnění povinností (neučiní-li žádné opatření, byť mu byl včas termín sklizně oznámen) uloží státní správa pokutu do výše deset tisíc korun. Při opakovaném neplnění uložených zákonných povinností se potom pro všechny pokuta zvyšuje na dvojnásobek. Zároveň je uživatelům honiteb dána možnost uplatnit škodu způsobenou na zvěři na té osobě (organizaci), kdo tuto škodu způsobil.
V zájmu zabránění zbytečných škod, na již tak se stále snižujících stavech drobné i srnčí zvěře, žádám jak uživatele honebních pozemků, tak rovněž uživatele honiteb, aby respektovali zákonná opatření k záchraně zvěře, a tak se snažili minimalizovat ztráty na zvěři - národním bohatství České republiky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.