Přihlásit

Sestřelit kormorána? Na výstavě Natura Viva v Lysé to zkouší desítky návštěvníků (ČRo - strednicechy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přemnožení kormoráni velcí škodí rybářům, kteří díky nim ročně přijdou o stovky tun ryb. Problematika těchto vodních ptáků je letos hlavním tématem Českého rybářského svazu na výstavě Natura Viva v Lysé nad Labem. Na počítačové střelnici si tam lidé mohou vyzkoušet kormorána sestřelit.

Skupina kormoránů prolétá přes velkou televizní obrazovku a v ten moment se ozve z pušky několik ran za sebou. „Pro mě je nejtěžší zavírat správné oko, protože většinou zavírám pravé a měla bych zavírat levé," popsala zkušenosti návštěvnice výstavy Michaela Vancová. Počítačová střelnice je určená nejen laikům, ale také odborníkům. Rybáři se snaží oslovit zejména své kolegy z řad myslivců. „Lov je vázaný na povolení k odstřelu kormorána, takže účelem je, aby myslivci se na tuhle problematiku zaměřili a i v jejich honitbě se pokusili kormorány střílet," vysvětlil odborný referent Českého rybářského svazu Pavel Vrána. I když odstřel kormoránů část veřejnosti kritizuje, je podle rybářů regulace těchto ptáků nezbytná. Přemnožení ptáci ničí přes zimu násady v rybníce nebo rybí populaci na nezamrzlých řekách. Škody jdou podle Martina Podlesného z rybářského svazu do desítek milionů.„Naše odhady jsou zhruba sto milionů korun ročně. Kormorán dokáže zkonzumovat zhruba půl kilogramu ryb denně, další ryby dokáže poranit, stresuje je tak, že uhynou," dodává Podlesný. Od roku 2013 kormoráni už nepatří na seznam nejvíce ohrožených druhů. Odstřel kormoránů je tak o něco jednodušší.Kromě počítačové střelby na kormorány nabízí veletrh také velkou přehlídku loveckých trofejí z několika hrabství. Jedním z exponátů je i originální trofej s parožím legendárního šestadvacateráka z roku 1730. Tenhle kousek je jinak vystavený v loveckém zámečku Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Rybáři přivezli obří akvária, ve kterých plavou živé kaprovité i dravé ryby, připraveny jsou ukázky vábení srnčí zvěře a program chystají i včelaři. U jejich stánku najdete různé soutěže nebo ochutnávka medu.Výstava potrvá na výstavišti v Lysé nad Labem až do neděle.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.