Přihlásit

O střelné zbraně je v poslední době enormní zájem (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rychnovsko
V České republice výrazně vzrostl zájem o střelné zbraně a zbrojní průkazy.
V rychnovském okrese musela tento rok policie již dvakrát řešit incident, který se bezprostředně týkal zbraní. V prvním případě byl dokonce mladý muž policií postřelen. Zákon o zbraních umožňuje pořízení si zbrojního průkazu, tedy následně i střelné zbraně, osobám starším 21 let. Výjimkou jsou sportovní a lovecké kategorie. Psychologické testy nejsou povinné.
Rychnovský deník se zeptal na názor trenéra sportovní střelby a majitele soukromé střelnice v Doudlebech nad Orlicí Iva Mazury.

* Jaký je zájem o vlastnictví střelných zbraní a průkazů?
Naše střelnice je soukromá a sportovní. S tím souvisí i to, že jen tak někdo k nám přijít nemůže. Střílí se u nás především z malorážek a podobně. Nicméně zájem o zbraně je enormní. Tipuji, že vzrostl v poslední době až o 100 procent. Čekací lhůty na možnost udělat si zbrojní průkaz jsou minimálně dva měsíce, ve většině případů i déle. Lidé také střelné zbraně v daleko větší míře nakupují.

* Proč se zájem zvýšil?
Určitě to souvisí se současnou společenskou situací a náladou. Nejvíce tomu přispívá strach z migrační krize. Je to zkrátka současný trend, který tady převládá. Lidé prostě blázní.

* Policie už řešila dva případy, kdy došlo k manipulaci se zbraní na veřejnosti, byť šlo o "plynovku". Jaký máte na nošení zbraní na veřejnosti názor?
Vůbec to nemám rád a nechápu, že si někdo s sebou bere střelné zbraně mezi lidi. Podle mě má být zbraň zavřená někde v trezoru na střelnici.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.