Přihlásit

Do zámku Žleby za bílými jeleny (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zámek Žleby nedaleko Čáslavi působí opravdu pohádkově. Zdejší zámecká obora má navíc překvapivé obyvatele s bílou srstí.

ŽLEBY
Než však zamíříte do obory za bílými jeleny - leucíny, určitě se zastavte na zámku. Okázalá novogotická architektura se spoustou věží a věžiček naplňuje pohádkové představy více než dokonale. Původně středověký strážní hrad byl totiž několikrát přestavován, naposledy ve stylu novogotického romantismu. Na zámek navazuje anglický park, který dokonale využívá strmý hradní svah i kaňonovitý meandr řeky Doubravy. Oba dodávají zámeckému parku na dramatičnosti i půvabu zároveň. K tomu nemalou měrou přispívá i přemostěný vodopád, kterým do Doubravy ústí říčka Hostačovka, šumící splav i právě kvetoucí rododendrony. Hned za parkem začíná obora s bílými jeleny založená roku 1972 na ploše 120 hektarů. Bílé jeleny s uhrančivýma modrýma očima lze pozorovat ve výběhu po celý den a ve dvanáct hodin a o půl čtvrté i jejich krmení.
Bílí jeleni žijí již jen v několika málo zemích, ve volné přírodě se s nimi nesetkáte. Ve Žlebech je k vidění stádečko laní s jelenem osmnácterákem.

Za hodinu jste v Ronově
Žlebský zámek využijte jako východisko k výletu podél říčky Doubravy, přes níž budete několikrát přecházet. U bývalého mlýna narazíte na vodníka jako živého, i když jen vytesaného ze dřeva. Přejděte přes příkop po dřevěném mostku, zastavte se na odpočívadle nad Bezednou jámou a o něco později se obdivujte zajímavým skalám u vody.
Ze Žleb je to do Ronova pouhé čtyři kilometry. Toto městečko je známo především jako rodiště a působiště českého malíře Antonína Chittussiho (1847-91). Jeho rodný domek s pamětní deskou stojí na náměstí, památník s galerií je v Čáslavské ulici, kde si prohlédnete 60 Chittussiho obrazů z depozitních sbírek Národní galerie.
Dominantou městečka, založeného roku 1307, je pseudobarokní kostel sv. Vavřince, zaběhnout byste měli i k domku č. p. 25 ve Svatokřížské ulici, který je neprávem opomíjeným unikátem české barokní venkovské architektury.

Chittussiho údolí
Za Ronovem ve směru na Mladotice je tříkilometrový úsek řeky Doubravy nazván podle českého malíře Chittussiho údolí. Skalnaté údolí s balvanitým řečištěm je domovem chráněných druhů rostlin a živočichů, žije tu lipan, úhoř i ledňáček. Za vyššího stavu vody se tok řeky mění ve vodáckou lahůdku.
Údolím nevede žádná turistická značka, takže musíte dát zavděk neznačenou, ale dobře vyšlapanou stezkou na pravém břehu. K zajímavostem na cestě patří náhon Korečnického mlýna, jenž byl v délce padesáti metrů vysekán jako tunel do skály - údajně dvěma doživotně odsouzenými trestanci, kteří si tak vysloužili milost. Za splavem pak následuje divoký úsek řeky mezi skalisky a balvany, jímž zanedlouho dorazíte do Mladotic. Odtud je to zhruba 1,5 kilometru po silnici k vlakové zastávce Závratec se siluetou unikátně dochovaných pecí staré vápenky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.