Přihlásit

KONEC broků a závaží?! (Blesk)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NÁPAD TO JE ZASE
Evropská unie chce vzít rybářům a myslivcům olovo

PRAHA - Výrobci střeliva a rybářských potřeb budou brzo stát před těžkým úkolem. Pokud EU zakáže užívání olova v rybářství a myslivosti, bude třeba najít náhradu. Na chystanou změnu legislativy upozornil deník Právo.

Z důvodu ochrany přírody zvažuje EU zákaz užívání rybářských olůvek i olověného střeliva. Že by toto opatření způsobilo problémy, jsou přesvědčení zástupci myslivců i rybářů. Zatím je návrh ve stadiu příprav, Evropská komise pověřila Evropskou agenturu pro chemické látky, aby začala zkoumat, jaká rizika má užívání olova v rybářství a myslivosti a jaký dopad by měl jeho zákaz.

„Olovo ve střelivu je rizikem pro lidské zdraví a životní prostředí, zvláště pro některé vodní ptáky.
Snězená použitá munice může usmrtit u kachny.
tit ka Maso zvířat, která munici sní, může být rizikové pro lidský organismus." To je jen část výčtu rizik, která na svém webu publikovala Evropská agentura pro chemické látky (ECHA).

Wolfram, ocel, nebo zlato?

Zatímco v rybářství se olůvka nahrazují kamennými nebo skleněnými zátěžemi a v úvahu by přicházel i wolfram, železo, nebo speciální ocel, v myslivosti by byly problémy mnohem větší. Jako náhrada myslivcům nevyhovuje ocel, která jednak ničí zbraň a její balistické vlastnosti zvyšují utrpení zasažené zvěře, ani měď, která by výrazně zvýšila cenu střeliva. Zavedení ocelových broků by pro myslivce navíc zřejmě znamenalo »přezbrojení«.

„Olověné broky by se daly případně nahradit ocelovými," říká viceprezident České zbrojovky pro vnější komunikaci Radek Hauerland. „Ocelové broky ovšem vyžadují jiné parametry hlavně, takže by zřejmě myslivci museli vyměnit zbraně, a patrně by se zvýšila i cena střeliva. Naše zbraně však všechny požadované parametry splňují."
Výjimku v užívání olova ve střelivu by zřejmě měla armáda, ne však sportovní střelci.

Evropská unie mě nenaštve. Stejně raději chytám na mouchy, bez olůvka. Rudolf Hrušínský (69), herec

RYBÁŘI

Stanislav Havelka, předseda Jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu „Je to spíš záležitost výrobců. Dokud bude nabídka olověných závaží, těžko můžeme všechny rybáře přesvědčit, aby kupovali jiná. Někteří rybáři začínají používat závaží z antimonu." Tomáš Kepr, technik Jihočeského územního svazu Českého rybářského svazu „Pokud by takový zákaz platil, nejsem si jistý, zda může olověná závaží něco úplně nahradit. Co vím, tak se dosud neprokázalo, že by používání olověných závaží v hojně navštěvovaných revírech bylo pro ryby toxické."

MYSLIVCI

Jan Matulka, předseda Střelecké komise Českomoravské myslivecké jednoty „Kdyby takový zákaz platil, byl by to krok zpátky. Musela by být náhražka, která by se svými technickými parametry podobala olověnému střelivu, což by se ale dost prodražilo, takže by to bylo finančně nedostupné. Takový zákaz by se také potkával i se zákonem o týrání zvěře. V roce 2010 bylo olověné střelivo zakázané pro lov vodního ptactva, místo toho se používaly ocelové broky. Mají jiné vlastnosti a také jinou ranivost zvěře. Často způsobují čistý průstřel, protože nemění svůj tvar, takže postřelená zvěř trpí."

Olovo snižuje dětem inteligenci

PRAHA (ida) - Broky po myslivcích nebo olůvka po rybářích zřejmě nezpůsobí tolik škody, jako znečištěné ovzduší a potraviny. Přesto je ale olovo jedním z nejznámějších toxických těžkých kovů. Zvýšená hladina olova v organismu představuje zdravotní riziko především pro vyvíjející se

plody a malé děti. Hlavním zdrojem olova je znečištěné ovzduší, potraviny a voda. Olovo v lidském organismu Podle odborníku ze serveru Allum.cz se sloučeniny olova u dospělých vstřebají přes trávicí trakt z 10 %, u dětí z 50 %. Až 90

% sloučenin olova se u dospělých ukládá v kostech, u dětí až v 60 %. První škodlivé účinky vznikají už při koncentraci olova od 100 mikrogramů na litr krve. Na olovo je nejcitlivější nervový systém dětí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.