Přihlásit

Myslivci nemohou v honitbě Bozatín lovit (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Soud zrušil rozhodnutí honebního společenstva. Vrátil se odvolaný výbor i starosta.

Velká nad Veličkou
Myslivci z Velké nad Veličkou mají problém. V honitbě Honebního společenstva Bozatín v současnosti nemohou dělat svoji práci. To znamená ochranu, chov i lov zvěře. Okresní soud v Hodoníně totiž výbor organizace označil za nepravomocně zvolený. "Hrozí velké škody způsobené zvěří," stojí v zápisu rady Velké nad Veličkou.
Obec totiž vlastní více než deset procent pozemků honitby. To jí dává právo svolávat valné hromady, čehož využila 18. prosince 2014.
Tam také skončil tehdejší výbor. Nový pak uzavřel s Mysliveckým sdružením Majír smlouvu o vykonávání myslivecké činnosti. Bozatín a Majír spolu sice spolupracovali již dříve, smlouva z prosince 2014 ale byla mezi nově zvolenými výbory obou uskupení.
Okresnímu soudu v Hodoníně se však nelíbil způsob svolání vlastníků pozemků společenstva Bozatín na valnou hromadu. Informace se k nim totiž musí dostat písemně, což se nestalo. Soud proto zrušil veškerá rozhodnutí, které se na valné hromadě odsouhlasila. Tím se na svůj post vrátil i honební starosta Dušan Prášek, který o místo v prosinci 2014 přišel.
Podle starosty Velké nad Veličkou Jiřího Pšurného je majitelů pozemků asi osmnáct set a obesílat úplně všechny je náročné. "Nikdy se to tak nedělalo. Upozornění na konání valné hromady vždy viselo na úřední desce. Nevím, kdo dopisy na příští valnou hromadu zaplatí.
Jeden může stát i čtyřiatřicet korun," uvedl Pšurný.
Soud vydal rozhodnutí dvanáctého dubna letošního roku, do konce měsíce pak už byly vrácené i povolenky k lovu. Od pětadvacátého května je rozsudek pravomocný.
Od šestnáctého května začíná lovná sezóna srnce obecného a divočáka, které tak nemá kdo střílet. Honební starosta Prášek ale uklidňuje. "Škody způsobené samčí srnčí zvěří v podstatě nemohou nastat. V současné době není srnčí zvěř v tlupách, v těch se zdržuje pouze v zimním období. Do prvního srpna, kdy začíná odlov daňčí a jelení zvěře, by mohlo být vše vyřešené a sdružení bude normálně fungovat," tvrdí Prášek.
Stále se ještě čeká na několik rozsudků, osmnáctého června má mimořádně zasednout sdružení Majír.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.