Přihlásit

Svatý Hubert má kapličku (Znojemsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

TVOŘIHRÁZ
Kdysi dávno vyrůstaly kapličky jako houby po dešti. Pak bylo na dlouhý čas odkapličkováno. Po Listopadu to ale taky není žádná sláva. Jako kdyby čas těchto drobných staveb pominul. Možná. Najdou se totiž světlé výjimky.

Jedna z nich spatřila světlo světa v Tvořihrázi tuto sobotu. A to díky aktivitě pana Slávy Dolníčka. Ten se po dvaceti letech - kdy se věnoval nejen vlastní stavební firmě Dodo, ale rovněž své lovecké zálibě - rozhodl, že jednu takovou kapličku v obci postaví, a to dokonce na svém vlastním pozemku, a nechá ji zasvětit svatému Hubertovi, patronovi všech myslivců.
Proč zrovna tomuto svatému je nabíledni. Poněvadž otec i děd páně Dolníčkovi byli rození nimrodi, takže rodinná tradice je nyní posvěcena nejen obrazně, ale i fakticky, protože kapličku přijel osobně vysvětit farář z nedalekých Žerotic.
"Moc mi pomohli kamarádi, na ty nesmím zapomenout, a to nejen fyzicky, ale i tím, že mi kupříkladu dodali materiál, takže jim musím poděkovat především," odvětil Sláva Dolníček, když jsem se ho zeptal, zda kaplička byla jen výlučně jeho aktivitou. "Také musím vzpomenout paní Danuši Tkáčovou, umělkyni z Dunajovic, která je autorkou působivé vitráže," dodal spokojený Sláva Dolníček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.