Přihlásit

Myslivci chrání životy a majetek řidičů na dálnici D8 (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

FRANTIŠEK ROČEK Severní Čechy – Krádež oplocení u dálnice je masakrem divoké zvěře. Pod koly aut hynou desítky zvířat.
Střet může být osudový i pro řidiče. Zvláště pro motorkáře. V takové situaci se ocitli v minulých dnech též řidiči na dálnici D8 směrem od Ústí nad Labem na Prahu. Kolem dálnice neznámí zloději odcizili plot. Pomocí autogenu odřezali zabetonované sloupky a ukradli také část svodidel.
„Zvířata, ať jde o zajíce či mláďata srnčí zvěře, jsou doslova masakrována. Zvěř stovky metrů širokou dírou, kterou v oplocení zanechali zloději, vběhne na dálnici.
Nemá šanci přežít, protože je v pasti. V krátké době je usmrcena projíždějícími vozidly. Podle hlášení policie jen v posledních dnech došlo k více než jedenácti případům střetů se srnčí zvěří. Ne všechny případy ale policie zaznamená. Pokud není poškozeno auto, řidič střet se zvěří nikam nehlásí," říká předseda litoměřického Okresního mysliveckého spolku František Hamerle.
„Nejsmutnější je, že nejde o ojedinělý případ. Zjistili jsme, že na druhé straně dálnice zloději odcizili dalších 520 metrů plotu.
Vzhledem k tomu, kolik je v ČR kilometrů dálnic, ročně kvůli krádeži oplocení zemřou tisíce zvířat," dodává.
Začátkem června členové Mysliveckého spolku Winsdor Vrbičany spolu s mladými budoucími myslivci znovu instalovali přes tisíc metrů oplocení. Někde však díry zůstávají.
Zloději plotů jsou potenciální vrazi, varuje Hamerle. „Žádný zloděj není tak hloupý, aby nevěděl, k čemu ploty slouží. V tomto období vystavují zloději řidiče velkému nebezpečí, protože divočáci vycházejí z lesů do polí. To je pro řidiče zvláště nebezpečné.
Srážka s divokým prasetem, pokud nejde o mládě, může skončit vážnou dopravní nehodou se zraněním posádky vozu," varuje Hamerle. „Policie je o zlodějských útocích informována a na případu pracuje. Vyzýváme myslivecké spolky v místech, kudy procházejí dálnice, aby také zkontrolovaly ploty ve svém revíru. Obávám se, že v celé republice zloději ukradli tisíce metrů plotů," dodává Hamerle.
Jiří Ušák, vedoucí dopravní policie Ústeckého kraje, aktivitu myslivců podporuje: „Oplocení je součástí řádné dokumentace k dálnici. Celé dílo je pojištěné. Proto myslivci věří, že sehnat stovky metrů pletiva se podaří rychleji, než někdo zaplatí za zloděje na dálnici cenu nejvyšší. Spolupráce s Ředitelstvím silnic a dálnic je bezproblémová, takže ohrožení řidičů způsobeným zloději bude jistě velmi rychle odstraněno," říká Ušák a dodává: „Podle statistik nehod v roce 2015 v Ústeckém kraji dopravní policie vyšetřovala 559 srážek vozidel se zvěří. Jeden člověk byl těžce a tři lehce zranění. Škody přesáhly 150 milionů korun. Pro srovnání, srážku s domácí zvěří policie vyšetřovala jenom ve 32 případech."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.