Přihlásit

EU vytáhla do boje s teroristy, chce odzbrojit myslivce (MF Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRAHA Je to jako v pohádce o Šípkové Růžence, ve které král ze strachu, aby se princezna nepíchla o vřeteno, všechna vřetena zakázal. Přinejmenším čeští myslivci k tomuto příběhu přirovnávají chystané nařízení Evropské komise o zákazu poloautomatických zbraní.
Cílem eurokomisařů je zabránit tomu, aby zbraně považované primárně za útočné končily v rukou teroristů. Myslivci z Česka patří k nejhlasitějším kritikům navrhované změny.
„Zákazem by byla ohrožena veškerá naše činnost, protože většina zbraní je ráží, kterých by se omezení dotklo. To s sebou logicky nese nižší odstřel zvěře a větší škody na porostech," říká jednatelka Českomoravské myslivecké jednoty Martina Novotná.
Ačkoli mladé lidi už dnes myslivost tolik nepřitahuje, a počty nimrodů tak klesají, stále jde o vlivnou skupinu. Registrovaných myslivců je v Česku kolem 92 tisíc. Odhadují, že zákazem poloautomatických zbraní by jejich řady ještě více prořídly. Důsledkem toho by podle nich bylo více srnkami okousaných stromků v sadech či větší počet srážek aut s divokým zvířetem. V tom je podporuje i ministerstvo zemědělství, které spočítalo, že lesní zvěř už dnes působí na polích a sadech škody za čtyři miliardy korun ročně. „Jde o zásadní restrikce vůči bezúhonným majitelům legálně držených střelných zbraní. Teroristické útoky, zejména ve Francii, byly spáchány nelegálně drženými zbraněmi," uvedla mluvčí ministerstva Armine Artouni.

Všichni proti

Samonabíjecí zbraně pro myslivost se v Česku vyrábějí od roku 1946, kdy se na trhu objevila brokovnice ze strakonické Zbrojovky. Podle Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní LEX je nápad Evropské komise nebezpečný i pro české výrobce. „Omezil by zbrojovky, kdyby si policie chtěla nakoupit nové zbraně, neměla by v Evropské unii od koho. Zbrojovky by zakázané zbraně nemohly vyrábět. Nesmyslný zákaz by tak přinesl i propouštění," říká prezident sdružení Tomáš Trávníček.
Proti návrhu se postavila celá česká vláda. Ministr vnitra Milan Chovanec dnes odjíždí na jednání ministrů EU do Lucemburku s mandátem chystanou změnu směrnice o zbraních odmítnout.
„Tento zákaz je nesmyslný a dotkl by se u nás stovek tisíc občanů, myslivců, sportovců a sběratelů. Nechápu, proč bychom měli trestat třeba myslivce za to, že se starají o zvěř a naše lesy," uvedl Chovanec.

„Další pitomost"

V postoji k zákazu se s vládou shoduje i většina opozičních poslanců. „Já myslím, že je to další pitomost, se kterou nás Evropská komise otravuje," kritizoval směrnici v České televizi šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.
Výhrady k ní projevili i čeští europoslanci. Odmítavý postoj mají také Slovensko, Polsko, Rakousko a Švýcarsko.
Mezi příznivce přísnější regulace střelných zbraní naopak patří Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Chorvatsko a Švédsko.
Návrh počítá také se zákazem deaktivované poloautomatiky čili znehodnocených zbraní, které využívají například historické kluby. I ty proti chystané směrnici protestují.

Fakta Které zbraně chce Brusel zakázat * Poloautomatická (samonabíjecí) zbraň je podle zákona zbraň, která se opětovně nabije a napne se u ní bicí mechanismus v důsledku předchozího výstřelu. Zároveň taková zbraň neumožňuje více výstřelů na jedno stisknutí spouště. Patří sem zejména soudobé pistole či pušky z doby druhé světové války. * Evropská komise chce držení těchto zbraní zakázat proto, aby nebyly zneužity útočníky k teroristickým činům. Země, které jsou proti, argumentují, že teroristé v drtivé většině případů používají zbraně z černého trhu, a nikoliv ty, které jsou oficiálně registrované. Proto namítají, že omezení zasáhne zejména běžné vlastníky.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.