Přihlásit

Ochránci vyzývají k opatrnosti. Liščí tasemnice je nebezpečná i lidem (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odhalit nákazu může trvat 5 až 15 let. Neléčená zabíjí

Plzeň
Jen pár dní po zprávě, že v kraji řádí nákaza psinky, kterou šíří lišky a kuny a jež ohrožuje neočkované psy, přišli ochránci s naléhavou výzvou.
Sedm z deseti uhynulých lišek, které od konce loňského roku poslali na pitvu, bylo nakažených tasemnicí měchožilem bublinatým (Echinococcus multilocularis). A ta je nebezpečná i lidem.
Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů říká, že opatrní by měli být zejména lidé, kteří s živými či mrtvými liškami jakkoliv manipulují (viz tabulku).
"Problém se ale týká i široké veřejnosti. Lišky se totiž často pohybují i přímo v zástavbě, kde nachází potravu v zahradách či v okolí popelnic," tvrdí Makoň.
Pro člověka jsou nebezpečná vajíčka tasemnice, která pozře spolu s jídlem nebo je nedopatřením zanese do úst například na rukou. Nejčastěji v játrech se pak vytváří cysty, zvětšují se asi o milimetr ročně a odhalit je trvá 5 až 15 let. Neléčená infekce končí často smrtí.
Nakažené lišky našli ochránci v Plzni v Zábělé, na Krkavci, v Božkově a Červeném Hrádku a také u Horšovského Týna.
Vždy šlo o dospělé samce i samice.
"Zvířata byla uhynulá nebo zraněná po srážce autem, případně se potulovala v zahradách," dodal Makoň s tím, že podle Státního veterinárního ústav je náš kraj třetí nejzasaženější v zemi.

Jak se chránit
* Při manipulaci s jakoukoli liškou nebo jinými toulavými masožravci nebo jejich trusem je potřeba vyvarovat se přímého kontaktu
* Pomůcky, které byly použity pro odchyt podezřelého zvířete (odchytová tyč, rukavice, přepravka, klec...) je třeba důkladně vyčistit a vydezinfikovat
* Po údržbě výběhu či kotce s podezřelou liškou vyčistit a dezinfikovat obuv, oděv a nástroje
Riziko nákazy bývá spojováno i se sběrem lesních plodů, ale pravděpodobnost, že se to stane, je malá.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.