Přihlásit

Na zvěřinových hodech ve Vrbně si lidé pochutnali (bruntalsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jídelní lístek: zvěřinová sekaná pečeně, pikantní zapečená topinka, zvěřinový guláš, jelení kýta na smetaně se špekovými knedlíky, srnčí smažený řízek s mysliveckým bramborovým salátem, kančí výpečky se zelím a bramborem, jelení klobásky a Honzovy buchty s borůvkami.

Na střelnici u chaty Mysliveckého spolku Praděd voní čerstvě nasušené seno, pěkně nakupené na sušák a přikryté plachtou, aby nezmoklo. Myslivci je mají připraveno na zimu, aby bylo čím přikrmovat zvěř. Ale v sobotu 25. června to na chatě na střelnici ve Vrbně pod Pradědem vonělo daleko víc, myslivci připravili pro veřejnost akci více než lákavou, zvěřinové hody.
"Hlavní cíl je připomenout se veřejnosti, představit jí myslivost také z trochu jiné stránky, než jak to zná jen podle televizních zpráv. Ostatně je červen, měsíc myslivosti, a to se vždy dělaly akce pro veřejnost," řekl předseda Mysliveckého spolku Praděd Jan Zaoral.
Zájemci si mohli vyzkoušet přesnou mušku, pro děti byla připravena střelba ze vzduchovky, ti starší si mohli pod dohledem střeleckého instruktora vyzkoušet i malorážku či revolver. Nemohla chybět tombola se správnými mysliveckými cenami a odpoledne k dobré náladě vyhrávala muzika.
"Máme teď dobrou spolupráci s městem, přispěli nám na posezení, lavice a máme od nich půjčený jeden stan," pochvaloval si Jan Zaoral.
Na akci se připravují členové mysliveckého spolku už od zimy, kdy do mrazáku putují vybrané kousky zvěřiny, čerstvě ulovené, veterinárně ošetřené a hygienicky zabalené. Pak se na jídelním lístku mohly objevit takové dobroty, jako jelení kýta na smetaně se špekovými knedlíky, srnčí smažený řízek s mysliveckým bramborovým salátem, kančí výpečky se zelím a ranými brambory, jelení klobásky přímo z udírny nebo zvěřinový guláš, nikdo nedělá lepší, než samotní myslivci.
"Náš místopředseda je vyučen v živnosti, musí to být odborník, abychom tohle mohli pořádat, je to kuchař číšník. Vybere jídelníček, uvaří, další naši myslivci pomáhají," podotkl Jan Zaoral.
Myslivecký spolek Praděd má dlouholetou tradici, jeho historii a myslivosti na Vrbensku bude věnován na podzim debatní pořad pro veřejnost Lovy nejen beze zbraní, který proběhne ve středisku Střecha ve Vrbně. "Pořádáme také střeleckou akci Cena Pradědu, to je unikátní věc v rámci celé Českomoravské myslivecké jednoty, vždyť letos to bude už 58. ročník," zdůraznil předseda mysliveckého spolku Jan Zaoral.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.