Přihlásit

ZOO Liberec odměňuje za povedené vysvědčení (krajskelisty.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

A stojí to za to - v úterý totiž dorazili do Liberce zbrusu noví, velmi vzácní obyvatelé

Jako již tradičně, i při konci tohoto pololetí nabízí liberecká zoologická zahrada úspěšným žákům a studentům odměnu v podobě bezplatného vstupu do zoo. Akce se týká všech, kterým se na aktuálním vysvědčení skví pouze jedničky a dvojky. Toto vysvědčení či jeho kopii je nutné přinést do zoo a ukázat při vstupu u hlavní pokladny. Nabídka je omezena pouze na dobu dvou dnů - čtvrtek 30. 6. a pátek 1. 7. 2016. Vstup zdarma neplatí pro doprovod, pouze pro majitele vysvědčení.

V liberecké zoo najdou přechodný domov arktičtí vlci
V úterý 28. června v odpoledních hodinách dorazil do nejstarší české zoologické zahrady zajímavý transport ze ZOO Olomouc. Právě z této moravské zahrady přichází pod Ještěd dvojice vlků arktických (Canis lupus arctos). Jedná se o dva dospívající samce, kteří v liberecké zoo zůstanou pouze na přechodnou dobu - do letošního podzimu.
Obsadí dvě expozice u cesty, vedoucí k jezeru, jež dříve sloužily vlkům hřivnatým. Tento jihoamerický druh zahrada chovala od roku 2006. Byl pověstný a charakteristický svým vydatným pachem do širokého okolí expozice. Oba jedinci z chovaného páru - Samantha a Remus - zemřeli v nedávné době věkem.

Vlk arktický obývá oblasti severně od pobřeží Kanady a v severním Grónsku. Bílé zbarvení mu umožňuje být v polárních krajích úspěšným predátorem. Je mimořádně odolný a hustotou srsti uzpůsobený k životu za extrémně nízkých teplot. Výška v kohoutku se pohybuje mezi 60 až 80 centimetry, s délkou těla mezi 100 a 150 centimetry. Kořistí vlčích smeček, čítajících přibližně sedm až dvanáct jedinců, bývají nejčastěji sobi, pižmoni, ale také menší savci, jako králík apod. Nepohrdnou ale ani mršinami. Jedná se o velmi vytrvalé běžce, kteří při lovu vydrží pronásledovat kořist i desítky hodin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.