Přihlásit

Zoo odhalí i noční život zvířat (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prázdninová návštěva ostravské zoologické zahrady nabízí projížďku safari expresem i komentovaná setkání u některých druhů zvířat.

OSTRAVA
Množství zajímavých pavilonů a expozic, naučné stezky, botanický park a skleníky, do nichž nahlédnete s průvodcem, nové zvířecí přírůstky. V ostravské zoo se návštěvníci nudit nebudou. V letní sezoně se opět mohou těšit na večerní prohlídky, komentovaná krmení či oblíbený safari expres.
Zvířat v ostravské zoo chovají takřka tři sta druhů. Od savců přes ptáky, plazy, obojživelníky až po ryby a paryby. Návštěvníky často zajímají i nové přírůstky. V současné době je tak rušno například u plameňáků. "V ostravské zoologické zahradě se mláďata plameňáků kubánských začínala líhnout vždy na přelomu června a července. Letos ale začali tito starobylí ptáci hnízdit zhruba o čtrnáct dnů dříve a první mládě se vylíhlo už 7. června," prozradila mluvčí zoo Šárka Nováková. Do hnízdění se letos zapojilo třicet plameňáků. V Ostravě je chovají od roku 1979.
Na další mláďata se lze podívat k rysům karpatským a kočkám divokým. Mláďata koček divokých se narodila v dubnu, malí rysi přišli na svět na konci května.
"Zájemci si mohou po zimní přestávce zpestřit prohlídku ostravské zoologické zahrady komentovaným setkáním u vybraných druhů zvířat doprovázeným povídáním jejich ošetřovatelů. Lidé tak mohou pozorovat zvířata mnohdy z bezprostřední blízkosti a zároveň se dozvědět zajímavosti o jejich chovu v zoo i aktuální situaci ve volné přírodě, která není mnohdy nijak příznivá," uvedla Nováková.
Komentovaná setkání u zvířat se konají za příznivého počasí. Je možné se podívat například k pandám červeným, mandrilům, vydrám, medvědům, krokodýlům, šelmám nebo velbloudům. Přesný rozpis je k nalezení na webových stránkách zoo.
To ale není vše. Zoo lze navštívit i po zavírací době. "Během letních prázdnin nabídne ostravská zoologická zahrada zájemcům možnost zažít, co se děje v zoo po zavírací době a jak se chovají zvířata po setmění. Každou prázdninovou sobotu se zde již tradičně budou konat večerní komentované prohlídky. Zájemci uvidí, jak vypadá zoo po zavíračce, a hlavně budou moci pozorovat chování zvířat, které je navečer jiné než během dne," uvedla Nováková.
Komentované večerní prohlídky trvají asi tři hodiny a lidé za ně zaplatí jako za klasický vstup do zoo: dospělí 110 korun, zlevněné vstupné pak vychází na 80 korun. Je ale nutné se na noční návštěvu předem přihlásit.
Po zimě pak zoologickou zahradou opět projíždí i safari expres, s kterým se zájemci vydají do tří rozlehlých výběhů přímo mezi zvířata. "Od letošní sezony se mohou cestovatelé přes safari těšit na jednu výraznou novinku. Ve výběhu Indie budou v příštích týdnech vypuštěny dvě samice buvola domácího," informovala Nováková.
Na své si v ostravské zoo přijdou i milovníci rostlin. Můžou si projít různé expozice, třeba tu vedoucí přes mokřady, která vznikla na doposud nevyužívaném území na konci rybniční sítě. A za pozornost stojí i komentované prohlídky zdejších skleníků. Ty se konají každý víkend v 11, 13 a 15 hodin. Sraz zájemců je u vstupu do zoo, místa je ale nutné předem rezervovat. Prohlídky jsou zahrnuty v ceně běžné vstupenky.
"Ve skleníkovém areálu o rozloze tisíc metrů čtverečních rostou tropické a subtropické rostliny, které se využívají k dekoraci a údržbě zoologických expozic v areálu zoo. Také zde pěstujeme kolekci ovoce a zeleniny tropického a subtropického pásma, včetně různých druhů bylinek a koření," sdělila Šárka Nováková.
Mimo to je možné do zoo vyrazit i kvůli různým speciálním akcím. V nejbližších týdnech se jich bude konat hned několik. Na 23. července chystá zoo letní kino. Promítnou tu animovanou novinku Zootropolis: Město zvířat. O měsíc později, konkrétně 27. srpna, pak uvidíte další tematický film: Knihu džunglí. A srpen bude patřit i dvěma netradičním dnům: 13. srpen bude Dnem pro antilopu Derbyho, 20. srpen pak Dnem pro gibony.
Zoo je v létě otevřená od 9 do 19 hodin a nabízí i spoustu dalšího vyžití.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.