Přihlásit

Areál sv. Linhart a obora (Právo Víkend)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pokud chcete zcela uniknout festivalovému shonu a nadýchat se vůně karlovarských lesů, vypravte se do areálu sv. Linhart, který se nachází nad městskou čtvrtí Karlovy Vary-Doubí.

Karlovy Vary
V nadmořské výšce 508 metrů je bývalá výletní restaurace sv. Linhart, do níž chodil T. G. Masaryk na štrúdl a smaženého pstruha. Restauraci tehdy provozoval Antonín Lippert, který měl s naším prezidentem velice dobrý vztah.
Problém mu však dělalo sestavit pro něj vhodný jídelníček; prezident byl totiž, co se týká jídla, velice skromný. Na výbornou kuchyni vzpomínali i Karel Čapek nebo Frank Sinatra.
Dnes už se zde sice nevaří, ale v příjemném prostředí si můžete dát malé občerstvení.
Linhart byl vždy oblíbeným místem výletů a je tomu tak stále.
Na jaře se zde konají Sinatrovské slavnosti se swingovou muzikou. Celý areál byl nádherně zrekonstruovaný a v jeho bezprostřední blízkosti je lanové centrum, na kterém můžete vyzkoušet svoji odvahu a šikovnost. Tři lezecké okruhy sahající téměř až do výšky 14 m prověří vaši obratnost. Můžete vyzkoušet slaňování, skoky do prázdna, nechybí ani atrakce pro malé děti. Raritou v areálu jsou vyhlídkové domečky, kde se vysoko v korunách stromů seznámíte s živočichy a rostlinami, pro které strom představuje obydlí nebo zdroj potravy. Dobrodružná výprava do korun stromů je bezpečná a přináší opravdu jedinečné zážitky.
Součástí rekonstrukce areálu bylo vybudování obory, kde je možno ze tří nadzemních pozorovacích lávek vyhlížet lesní zvěř. V současné době je v oboře jelen sika Dybowského, daněk skvrnitý a divočáci. Pokud budete mít štěstí, uvidíte z bezprostřední blízkosti lesní zvěř ve svém přirozeném prostředí.
První pozorovatelna je hned vedle budovy restaurace, další jsou u Lučních rybníčků a Fibichovy chaty. Procházka nad oborou je velice příjemným zážitkem. Cestou k oboře si povšimněte dubu Karla IV., který zasadilo město Karlovy Vary 14. 5. 2016 přesně ve 13.16 hodin. (Malá nápověda: čas je shodný s letopočtem narození panovníka).
Cesta k oboře vede kolem kaple sv. Linharta, za kaplí jsou zbytky středověkého kostela sv. Linharta, se kterým jsou spojeny naprosté počátky Karlových Varů. Kostel stával na návrší nad osadou Obora, která se v historických pramenech objevuje již v roce 1325. Když Karel IV. založil Karlovy Vary, stala se tato obec majetkem města, postupně ztratila svůj význam a zcela zanikla.
V areálu je malé parkoviště, výhodnější je však použít městskou dopravu. V sobotu, v neděli a ve státní svátky, jedou od Tržnice po 12. hodině zvláštní A linky č. 6, které vás dovezou tam i zpět. Cesty v lázeňských lesích jsou dobře značené, zpáteční cestu můžete celou absolvovat v pohodě pěšky.
Sovova stezka vás dovede na Zámecký vrch, odkud je to do středu města jen kousek. Z karlovarských lesů se určitě vrátíte osvěženi a v dobré pohodě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.