Přihlásit

Poštolky učí mláďata létat (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lidé se v těchto dnech mohou setkat s mladými poštolkami, které vypadají, že potřebují jejich pomoc. Většinou si ale poradí samy.

Krnov
Poštolky - naši okřídlení spoluobyvatelé města - vyvádějí v těchto dnech svá mláďata a učí je létat. Někdy se nám může zdát, že se jim to nedaří moc dobře a že potřebují naši pomoc. V minulých dnech se starostliví Krnované v této souvislosti dvakrát obrátili na městskou policii.
"V prvním případě nás informovala žena, která viděla, jak mládě poštolky narazilo do zdi kostela sv.
Martina, spadlo na zem a už nevzlétlo," upřesnil velitel krnovských strážníků Pavel Moravec.
Strážníci se pokusili mládě odchytit, pták se ale nakonec vzpamatoval a odletěl. V druhém případě mladá poštolka přiletěla na parapet okna bytu v ulici U Fortny v Krnově, odkud neuměla odletět. Strážníci nájemníkům doporučili, aby se obrátili na vedoucího Střediska ekologické výchovy Martina Bodešínského.
"Pokud se jedná o ptáka, který už je opeřený, doporučuji nechat ho, aby si odpočinul. Jen když je pták na zemi, kde mu hrozí nebezpečí od aut nebo koček, je dobré ho přemístit na vyvýšené místo, a to co nejblíže místu nálezu, aby si mládě mohlo svým křikem přivolat rodiče. Ti ho po hlase najdou a dokrmí i mimo hnízdo. Až si pták odpočine, což může trvat i velmi dlouho, ve většině případů samo odskáče nebo odletí," doporučil Martin Bodešínský.

V LIDSKÉ BLÍZKOSTI
Poštolky jsou našimi nejrozšířenějšími a zároveň nejmenšími dravci. Původně hnízdily zejména ve skalních dutinách, dnes se s nimi často setkáváme právě ve městech, kde jim střechy, balkóny vysokých domů, ale také třeba stožáry na fotbalových stadionech připomínají původní hnízdiště.
Před čtyřmi lety jsme v Deníku psali o poštolce, která zahnízdila na půdě Základní školy ve Světlé Hoře a vyvedla zde pět mláďat. Dění v hnízdě snímala kamera a lidé je mohli sledovat on-line na internetu.
Pro děti bylo pozorování "vlastních" poštolek velkou atrakcí.
Poštolka je běžně plachá, ale když několik generací vyrůstá v blízkosti lidí, postupně jim jejich přítomnost přestává vadit. "Nevadilo jí, ani když jsem otevřela okno, seděla dál na vejcích a ani se neotočila," popsala chování ptáka Soňa Urbancová z Ostravy, které se poštolka uhnízdila v truhlíku na balkóně. V takových případech ornitologové doporučují, aby lidé nechali ptáky pokud možno na pokoji a do jejich života nezasahovali, nepotřebují přikrmování ani pití, postačí jim voda z potravy. Poštolky se živí zejména myšmi, které loví na okrajích měst.

KDY JE TŘEBA POMOCI
Jiná situace ale nastane, pokud z hnízda vypadne mládě poštolky, které ještě není dostatečně připravené. To se může stát třeba při bouřce. Pak je na místě zavolat odbornou pomoc.
Před třemi lety, přesně o tomto čase, se Krnovem přehnalo tornádo a ve dvoře krnovské polikliniky po něm zůstala dvě shozená mláďata, která by bez pomoci stoprocentně zahynula. První pomoc jim tehdy poskytly sestřičky ze zubní laboratoře, poté se o ně postaraly pracovnice odboru životního prostředí krnovské radnice a nakonec putovaly do Záchranné stanice v Bartošovicích. Bouřka se silnými poryvy větru tehdy shodila z hnízda v lese ve Slezských Rudolticích i mládě vzácné sovy kulíška nejmenšího, také toho se podařilo zachránit.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.