Přihlásit

Poptávce po mase antilop nestačíme (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chov antilop a lam v Lánech letos slaví deset let. O maso exotických zvířat je mezi lidmi zájem

LÁNY
"Nejsou náročné a poptávku po jejich mase nestačíme uspokojovat," prozrazuje Radim Kotrba z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze. Nemluví o krávách, na Školním zemědělském statku v Lánech se popásají stáda exotických lam a antilop losích. Letos uplyne deset let, kdy s chovem začali.

Je o maso antilop zájem?
S odbytem nemáme problém, marketing nemusíme vůbec dělat, protože zájemců máme stále dost. Ročně odchováme maximálně 15 mladých antilopích samců, což představuje na hmotnost čistého masa asi 1500 kilogramů. Produkce je samozřejmě malá, protože jsme univerzitní farma. Odběratele z řad restaurací, občas řeznictví a soukromých osob nasmlouváme dopředu.

Co se z masa připravuje? Je možné ho jíst syrové, třeba ve formě tataráku?
U zvířat z farem je minimální riziko zdravotních komplikací pro konzumenty, takže i pro minutkovou úpravu je možné maso udělat středně propečené. Má minimum tuku a složením se pobodá zvěřině. Jinak je vhodné pro jakoukoliv úpravu, včetně omáček, gulášů, pečení ve šťávě a podobně. Na burgery z těchto druhů je dobré maso umlít dvakrát, aby dobře pojilo.

Už jste maso sám ochutnal?
Jistě, já sám mám na Kutnohorsku také malou rodinnou farmu, kde mi sad vypásají jeleni i guanaka. Maso těchto druhů je pro lidský organismus dieteticky velmi příznivé. Je bohaté na některé minerální látky, má minimum tuku, který je však prospěšný pro růst dětí nebo pro lidi nemocné, na dietě nebo v pozdním věku. Maso je křehčí, méně žvýkavé, srovnatelně šťavnaté a lépe stravitelné než maso zdomácnělých druhů skotu. Pokud je to maso z mladých zvířat, tak necítíte výrazné aroma zvěřiny, které by mohlo někoho odradit.

Za kolik lze koupit antilopí maso?
Nasmlouvané odběratele informujeme, kdy je porážka, a maso se prodává pak přímo z jatek. Kilogram masa s kostí vychází přibližně na 155 korun a vybourané partie masa od 180 do 500 korun za nejcennější partie u obou druhů, tedy srovnatelně s hovězím masem. Z jedné lamy je tak do 60 kilogramů masa s kostí, antilopa má porážkovou hmotnost zhruba 350 až 500 kilogramů a jateční výtěžnost je asi 55 až 60 procent.

Má lánský chov dlouhou tradici?
Univerzita, respektive fakulta tropického zemědělství zahájila modelový chov afrických antilop losích v Lánech roku 2006, a to v souvislosti se záchranným projektem příbuzné antilopy Derbyho v Senegalu. Slouží především k výuce a studentskému výzkumu, ale i k menší produkci masa. Antilop máme v současnosti 44, ale přes léto je naše kapacita až 60 i s mláďaty. Zároveň na školním podniku chováme také lamy guanako z And Jižní Ameriky, máme jich po několika letech chovu 25. Porážet na maso je začneme v nejbližší době, pro porážku máme šest samců.

Kde jste získali první jedince?
První zvířata jsme získali z našich zoologických zahrad, jsou to dlouhověká zvířata, takže tu některá z nich stále máme, ale většina těch dnešních se už u nás narodila.

Je chov antilop a lam hodně odlišný od chovu krav či prasat?
Chov antilop je srovnatelný s chovem skotu. Specifikem je, že porážka antilop se provádí zastřelením přímo na farmě pod dohledem státní veterinární správy a může být i kontrola policie. Zvířata jsou vcelku nenáročná, antilopy mají od jara do začátku zimy volný přístup do výběhů, pouze se jim zakládá celoročně ve stáji krmivo, protože areál není tak velký, aby stádo pastva uživila. Pokud by měl někdo větší ohrazené pastviny, stačí přes léto pastva. Lamy si vystačí se senem a pastvou. Jsou schopny vydržet i v nejsušších podmínkách pouště a naopak v chladných, vichřicemi sužovaných místech And v Patagonii, takže je to druh tvrdý a dlouhověký, v zajetí se dožívají více než 20 let. Pro antilopy máme přes zimu nevytápěnou stáj a dokrmujeme senem a míchanou krmnou směsí.

Přístřešek nepotřebují?
Snažíme se jim zajistit v rámci možností prostředí podobné jejich domovině. Ukazuje se, že na farmách je pro pohodu zvířat lepší mít namísto nějakých salaší či přístřešků stromy, pod kterými je daleko lepší mikroklima. Proto v Lánech hodláme nyní ve výbězích lam obnovit staré odrůdy vysokokmenných ovocných stromů, a tím vytvořit areál, který by mohl být vzorový i pro další chovatele.

Lidé se o chov zajímají?
Zájemců je spoustu, jen jim říkáme, ať od toho nečekají úplný ekonomický zázrak. Antilopy i lamy jsou ideální pro menší chovy. Když by chtěl někdo klasickou větší výrobu, musí počítat s tím, že dotační podpory státu jsou pouze na obhospodařovanou plochu výběhů, nikoliv na druh zvířete. Živé antilopy a guanaka jsme vyváželi i do zahraničí.

Kolik stojí pořídit živá zvířata?
Antilopa může být od dvaceti do třiceti tisíc korun u mladších zvířat, lamy guanako seženete za cenu kolem pěti tisíc, u domácích plemen lam jsou ceny několikanásobně vyšší. Pořídit si zvíře není zase tak složité. Chovatelů lam u nás sice mnoho není, ale dají se sehnat, a antilopy lze pořídit třeba na naší farmě. Pokud by ale chtěl někdo založit rychle velký chov, narazí na začátku na nedostatek chovných zvířat. Vychovat větší stádo by trvalo déle. Ceny záleží na domluvě s chovatelem.

Podporuje podobné chovy stát?
V naší republice je státem řízená propagace konzumace masa z druhů zvířat zdraví prospěšných minimální. Jsme stát s jedním z nejvyšších výskytů karcinomu tlustého střeva, ale stát neinvestuje do výchovy a prevence. Z tohoto pohledu jsou daleko dále v oblastech na jihu Afriky, kde je propagace, a tím konzumace zvěřiny z rančů v Jihoafrické republice nebo Namibii vysoká a pro chovatele produkce ekonomicky velmi rentabilní. Chovatelů je tu více než dvanáct tisíc na oplocených plochách s výměrami od řádově stovek až tisíců hektarů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.